Osudy císařovny Gi

14:00 | 05.03.2018 KimSeoHwa 0
Císařovna Gi se narodila roku 1315 a zemřela někdy kolem roku 1369/70. V Mongolsku byla jednou z hlavních manželek císaře Toghona Temüra z dynastie Yuan a matka Biligtü Khana, následníka. Pocházela z Korja, ze šlechtické rodiny.
Pozdější portrét císařovny Gi
Pozdější portrét císařovny Gi FOTO: whutwhatwat.tumblr.com
Až do konce 19. století byla společnost Korjo rozdělena do čtrnácti kast, na vrcholu s královskou rodinou a otroky na spodní příčce. Lady Gi se narodila do nižší třídy aristokratické rodiny byrokratů.

Dynastii Yuan bylo v té době posíláno velké množství eunuchů a také dívek, z nichž se stávaly konkubíny. Dalším holdem byl ženšen, obilí, tkaniny, stříbro a zlato. Kupodivu bylo dle pramenů považováno za prestižní, oženit se se ženou z Korja. V roce 1333 byla mladá lady Gi poslána jako "lidský hold" císaři z dynastie Yuan, protože králové Korja museli jednou za tři roky poskytovat určitý počet krásných dospívajících dívek, které sloužily jako konkubíny mongolských císařů. Lady Gi nechtěla opustit svoji rodinu v Korju, a tak byla poslán do Mongolska proti své vůli.

Konkubíny císaře sloužily jako jeho otrokyně a také jako císařův harém. Poté, co dorazila na místo, rozhodla se Lady Gi, že bude nejlepší vytěžit ze situace maximum a rozhodla se stát císařovou konkubínou. Extrémně krásná a zkušená v tanci, rozhovoru, zpěvu, poezii a kaligrafii, se rychle stala oblíbenou konkubínou Toghona Temüra. Císař se do ní brzy zamiloval a brzy se všude říkalo, že Toghon Temür s ní trávil mnohem více času, než s první císařovou ženou Danashiri.

V roce 1335 byla císařovna Danashiri popravena kvůli povstání svého bratra Tang Ki-seho. Ale když se Toghon Temür pokoušel prosadit Lady Gi jako manželku, což bylo v rozporu se standardní praxí, kdy se uzavírala manželství s ženami z mongolských klanů, vytvořila se tak u soudu obrovská nevole k "neslýchané podpoře ženy z Korja". Toghon Temür se i tak pokusil dosadit Lady Gi na post císařovny. Nicméně ten, kdo držel skutečnou moc, byla druhá manželka Bayan Khutugh a ta se postavila proti ní.

V roce 1339 porodila Lady Gi syna, kterého Toghon Temür ustanovil svým nástupcem a v roce 1340 byl konečně schopen jmenovat Lady Gi svou druhou manželkou. Jako oblíbená manželka císaře, měla Lady Gi velký vliv v císařství. V roce 1340 byla císařovna Bayan odstraněna a Lady Gi se stala další císařovnou.

Toghon Temür, jak jeho vláda pokračovala, ztracel zájem o vládnutí a během této doby byla vláda v rukou politicky a ekonomicky talentované Lady Gi. To vedlo k jednomu z nejvíce klidných a prosperujících období pro Yuanskou dynastii a v historii Číny jako celku. Starší bratr Lady Gi, Gi Cheol byl jmenován velitelem mongolského východního polního velitelství - což ho činilo skutečným vládcem Korja. 

​Pak udělala Lady Gi chybu. Využila eunucha Bak Bulhwu jako svého agenta a začala kampaň, která by donutila císaře, aby předal trůn synovi. Nicméně o jejích záměrech se císař dozvěděl a odvrátil se od ní. Kolaps mongolské vlády v Číně v roce 1368 ji přinutil utéct. Když zemřel Toghon Temür a jeho syn nastoupil na trůn, císařovna Gi zmizela. Proto není úplně jasné datum jejího úmrtí.
 
tanyanghaven.blogspot.com

V moderní kultuře můžeme vidět její příběh zpracovaný v televizní sérii z roku 2005, kde ji ztvárnila Kim Hye-ri Shin Don, nebo se vsíll eriál Empress Gi mezi lety 2013-2014, kde ji hrály Ha Ji-Won and Hyun Seung-min.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9