KLDR vyhlásila válečný stav

15:46 | 30.03.2013 Sunhye 13
Severní Korea v sobotu oznámila vstup do válečného stavu s Jižní Koreou. KLDR také zveřejnila snímek naznačující plán útoku.
Severokorejský diktátor Kim Čong-un s armádními špičkami na jednání
Severokorejský diktátor Kim Čong-un s armádními špičkami na jednání FOTO: straitstimes.com
Po vypovězení smlouvy o neútočení, odstřihnutí horké linky a dalších výhrůžkách dnes v časných ranních hodinách českého času vyhlásila KLDR válečný stav. "Od této chvíle vztahy Severu a Jihu vstupují do válečného stavu a všechny záležitosti mezi Severem a Jihem budou podle toho řešeny," uvedla v oficiálním vládním prohlášení severokorejská tisková agentura KCNA.

V Jižní Koreji tyto informace nevyvolaly žádnou paniku. Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení uvedlo: "Sobotní prohlášení KLDR pro nás není novou hrozbou, ale pokračováním předešlých provokací." Tento krok se tedy zdá být jen dalším z rétorických cvičení severokorejců.


Univerzitní studenti na náměstí v Pchongjangu

Severokorejské státní noviny Rodong zveřejnily snímek ze strategického jednání vůdce Kim Čong-una s armádními špičkami, na kterém diktátor nařídil "nelítostný jaderný útok na americkou pevninu, budou-li pokračovat imperialistické provokace". Jihokorejské ministerstvo obrany si myslí, že tato fotka vyšla záměrně, patrně proto, aby překroutila fakta o síle severokorejské armády. KLDR zjevně chce, aby si svět myslel, že disponuje mezikontinentálními střelami, o čemž ale vědci stále pochybují.

Poslední týdny se nesou v duchu vzájemného zastrašování. Zahraniční pozorovatelé se ovšem domnívají, že tato vyostřená situace nebude mít dlouhého trvání. Odhadují, že politické výpady budou trvat maximálně pět týdnů a následovat budou debaty.


Kim Čong-un obdivuje poslední technické vymoženosti KLDR (25.3.2013)

Věřím, že my všichni doufáme, že Severní Korea nevyprovokuje válku jako v letech 1950 - 1953 a obě země na Korejském poloostrově dojdou ke vzájemné dohodě a obnoví příměří.


Zdroj: idnes.cz, novinky.cz
Foto: indiatimes.com, diariodecaracas.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9