Hanbok, korejský dress code (část 1.)

15:00 | 31.07.2018 KimSeoHwa 0
Co je hanbok? Jaký má význam? Jak se obléká? To vše se můžete dozvědět v tomto seriálu o tradičním oděvu Korejců.
Moderní řešení tradičního hanboku
Moderní řešení tradičního hanboku FOTO: weddingcafeny.com
Hanbok, nazývaný také joseonot, je společným termínem pro tradiční korejské oblečení. Během let došlo k velmi nepatrným změnám, pokud jde o materiál, preferované barvy nebo také délku sukně, ale základní střih hanboku je více než 1600 let stále stejný.


Můžeme jednoznačně říci, že jej můžeme nosit buď jako slavnostní oděv, nebo v běžném životě. Všechny typy tohoto oděvu jsou vytvořeny ručně, kombinací rovných a mírně zakřivených linií. V tomto oděvu vyniká jeho jednoduchost a přesto důmyslná harmonie užitých barev a vyváženost krátké blůzy a široké sukně.

Můžeme si všimnout, že krátká blůzka vytváří dojem, že horní část těla je velmi malá a úzká, zatímco díky sukni spodní část těla vypadá velmi plně. Jedná se o velmi lichotivý oděv pro ženskou postavu, který skrývá mnoho nedostatků.


 
Jak jsem zmínila výše, krásu hanboku můžeme vidět v jeho liniích a příjemné barevné paletě. 
Definice tohoto oděvu bývá popisována jako takzvaných osm krás:

1. krása struktury
2. krása formy
3. krása tvořivosti
4. krása harmonie
5. krása barvy
6. krása přírody
7. krása prázdného prostoru
8. krása osobního charakteru

V korejské hierarchii bylo možné najít určité symboly odlišující jednotlivé sociální zařazení. Příkladem může být výšivka draka na oděvu krále nebo fénixe na oděvu královny. Také symboly tygra bylo možné vidět na oděvech vojenských úředníků, které byly obvykle umístěny na ramenou, čelní straně oděvu a na zadním okraji sukně. Jako protiklad můžeme uvést, že civilní představitelé nosili na oděvu jeřába.


 
Díky tolikaleté tradici je hanbok krásným kulturním dědictvím, na nějž mohou být Korejci hrdí nejen pro jeho historickou hodnotu, ale také pro uměleckou jedinečnost tohoto oděvu.
Hanbok, který se mění jen nepatrně podle sezóny, společenského postavení a situačního kontextu, je vysoce ceněn za svůj kreativní design a celkovou eleganci.

Ačkoli hanbok do jisté míry ztratil své místo v korejském každodenním životě kvůli rychlému přílivu západní civilizace po otevření Koreje západnímu světu v 19. století, je to stále nejreprezentativnější korejský oděv a symbol identity korejského lidu.

ZDROJ: antiquealive.com
FOTO: luxurybrides.net,antiquealive.com, koikishu.tumblr.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9