Asian Cairns - návrhy ekologických farmodrapů pro čínský Shenzhen

20:00 | 23.03.2013 Mei 4
Belgický architekt Vincent Callebaut vyvinul koncept zavedení přírodních ekosystémů do měst. Pro čínský Shenzhen navrhl farmodrapy skládající se z hromady obrovských skleněných oblázků.
Asian Cairns
Asian Cairns FOTO: dezeen.com
Jako reakci na rychlou urbanizaci, která se v zemi děje, chtěl Vincent Callebaut kompletně přehodnotit současnou strukturu měst a skoncovat s předměstími. „Čím hustší město je, tím méně spotřebovává energii,“ vysvětluje.
 
Pokračuje: „Úkolem je vytvořit úrodnou urbanizaci s nulovými emisemi uhlíku a pozitivní energií, což znamená, že produkuje více energie, která se spotřebuje, s cílem vyrovnat ekonomický rozvoj a ochranu planety.“



Architekt navrhuje nový typ městského prostředí na základě pravidel přirozeného světa. Veškerá energie bude pocházet ze slunce a větru. To co bude produkováno, bude recyklovatelné.
 
Obyvatelé každé věže by zde také pracovali, což snižuje potřebu cestovat. Všechny potraviny a komodity by byly předloženy v rámci budovy v zavěšených sadech a zeleninových zahradách. Plus veškeré odpady se budou vracet zpět do ekosystému.
 
Architektura se stává kultivovanou, jedlou a nutriční,“ říká Callebaut.


 
Projekt těchto 6 multifunkčních budov nese název Asian Cairns. Některé budovy by obsahovaly až 20 zasklených oblázků. Ocelová konstrukce by vytvořila zakřivené tvary, zatímco solární panely a větrné turbíny by byly namontovány na vnějších plochách.
 
Tento projekt byl pověřen soukromými čínskými investory. Vincent Callebaut už za poslední roky vyvinul řadu koncepčních architektonických projektů. V roce 2010 odhalil koncepční dopravní systém, který zahrnoval vzducholodi poháněné mořskými řasami, působící také se stejnou strukturou jako řetězce DNA.


 
 
ZDROJ+FOTO: dezeen.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9