Norodom Sihamony - česky mluvící král

19:00 | 21.01.2017 Choi Mari 0
Současný král Kambodži, malé země sousedící s Laosem, Vietnamem a Thajskem, považuje Českou republiku za svůj druhý domov a prožil tu převážnou část svého mládí. Seznamte se s Norodom Sihamony - jediným současným monarchou hovořícím českým jazykem.
Král Sihamony se svým spolužákem ze základní školy a tehdejší ředitelkou školy
Král Sihamony se svým spolužákem ze základní školy a tehdejší ředitelkou školy FOTO: Wikimedia Commons
Současný kambodžský král Norodom Sihamony se narodil v roce 1953 jako nejstarší syn sedmé ženy krále Norodom Sihanouk. Většinu svého života strávil mimo svou rodnou zemi. V roce 1962 byl jako devítiletý chlapec poslán za studii do tehdejšího Československa. V Praze úspěšně zakončil nejen základní a střední školu, ale také odpromoval z Akademie múzických umění v oboru tradiční hudby a tance. Po strávení zde dětství a většiny mládí je přirozené, že Norodom Sihamony mluví plynně česky a je také jediným současným vládnoucím monarchou, který tento jazyk ovládá. Mimo češtiny a rodné khmerštiny také ovládá plynně francouzštinu, ruštinu a angličtinu. Před korunovací působil převážně v Evropě jako kulturní ambasador a instruktor klasického tance. 

"Moje cesta do České republiky je více než jen oficiální návštěva. Jsem velmi šťastný být zpátky v zemi, která mi byla a vždy bude mým druhým domovem," svěřil se Sihamony novinářům během své návštěvy Prahy v roce 2006. Kromě formálních záležitostí a kulturních akcí si také udělal čas navštívit své přátele, učitele a spolužáky.

I když má kambodžský král velmi blízký vztah k České republice, naše dvě země takto blízký vztah nemají. V současnosti Česká republika exportuje do Kambodže sklo a nějaké to průmyslové zboží a importuje odtamtud oblečení, ale tím to končí. Sihamony doufá, že to se v budoucnu změní.

O Sihamonym pobytu a studiích v Praze také vyšel v roce 1967 český dokumentární film Jiný malý princ. Mimo jiné jako student baletu také vystoupil jako třináctiletý v Národním divadle v baletním ztvárnění Louskáčka.

ZDROJE:
en.wikipedia.org
radio.cz​
fdb.cz​
arellanes.com​

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9