Herní svět v Jižní Koreji

13:00 | 21.11.2017 Little Panda 0
Herní svět v Koreji je naprosto běžnou záležitostí na rozdíl od Evropy, která je v tomto směru mnohdy staromódní a kde většina rodičů stále nechápe, že online hru nelze pozastavit. Korea tak doslova přetéká videohrami, počítači, ale i VR přístroji.
Jedna z mnoha ulic s PC hernami
Jedna z mnoha ulic s PC hernami FOTO: pxhere.com/en/photo/1104854

Videohry

Dnes jsou již místa s videohrami a konzolemi oproti PC hernám nepříliš navštěvovaná, přesto však mají své kouzlo. Nabízejí obrovskou škálu zábavy od DDR (tanečních) trenažerů přes videohry typu Metal Gear, Teenage Mutant Ninja Turtles a Mortal Combat až po různé automaty, které u nás najdeme hlavně na poutích (boxovací pytel, automat na plyšáky a pokemony, atd...). Jedna hra stojí většinou od dvaceti do čtyřiceti korun. Menší návštěvnost bohužel donutila vlastníky tyto ceny navýšit, a tak se tento druh zábavy stal poměrně nákladným.

PC herny

Oproti tomu jsou PC herny (PC bang) v Jižní Koreji stejně běžnou záležitostí asi jako hospody v Čechách. Jejich vybavenost zcela předčívá veškerá očekávání a servis, který nabízejí, je neskutečný. Většina heren má více než padesát počítačů, které jsou velmi moderní a kvalitní. Herny jsou oproti zbytku zábavních zařízení levné, a to hlavně ze dvou důvodů:

  • Minimum Korejců má svůj vlastní počítač doma, a tak chodí do PC heren
  • Korea je hraním velmi proslulá a herny využívá skoro každý student

Cena za 1 hodinu je ₩1500 (won), což v přepočtu vychází na 30 Kč. Také se lze zdarma registrovat a hodinová sazba se tak sníží na pouhých 15 Kč. Pro registraci je však nutné korejské telefonní číslo, které si obyčejný turista neobstará. Při spuštění speedtestu jsme nevěřili vlastním očím. V první herně se download vyšplhal na 500 Mb/s a upload na 300 Mb/s, v druhé herně byl download dokonce 650 Mb/s a upload 400 Mb/s! Co se týče odezvy a fps, ty se pohybují na hodnotě 8 ms a 150 fps. Ve všech hernách jsou navíc odemčené různé bonusy pro online hry. Overwatch nabízí o 20 % více zkušeností nebo League of Legends 20 % bonus zkušeností a zpřístupněné všechny šampiony. V Koreji momentálně nejvíce letí PUBG, Overwatch a League of Legends.


V herně si můžete dokonce objednat jídlo z jejich vlastní kuchyňky. Od hotdogů přes hamburgery a hranolky až po smaženou rýži a nudle. To vše můžete udělat přes speciální aplikaci přes váš počítač a nemusíte ani vstávat od počítače. Obsluha vám také vše donese a vy si můžete vychutnat jídlo sledováním youtube či čekáním na další hru. Kdyby si člověk nemusel čas od času odskočit, tak může v herně klidně srůst s křeslem a nic by se nestalo. Tento problém v Koreji bohužel ještě nevyřešili, ale dávám tomu pár let.
 

Shut-down zákon

Vzhlem k tomu, že herní průmysl se stal v Koreji velmi populární a mnoho lidí, hlavně studentů, začínalo být závislých, rozhodla se vláda v roce 2011 vydat opatření. Jelikož se tato závislost nejvíce projevuje na online hrách, tak každý občan pod šestnáct let věku nesmí hrát žádnou online hru mezi desátou hodinou večer a šestou ráno. Každý hráč se při registraci musí prokázat občanským průkazem a potvrdit svůj věk a vše je striktně sledováno, a pokud se takovýto člověk pokusí přihlásit v zakázaném čase, je mu odepřen přístup. Tato opatření se samozřejmě mnoho lidí pokouší obejít tvorbou účtů mimo Koreu a následnými nezákonnými převody. V minulosti se také objevovaly kauzy s krádeží identit pro registrace. Tento zákon však není aplikován na mobilní a konzolové hry, ty však nejsou v Koreji tolik populární jako například v sousedním Japonsku. Od roku 2014 navíc může být udělena výjimka na základě žádosti rodičů. Tata výjimka vznikla kvůli narůstající síle e-sportu, aby děti, které mají talent, mohly více trénovat.
 


Po první zkušenosti s hraním v Koreji velmi rychle pochopíte, jak moc jsou Korejci před námi, a hlavně jak běžnou záležitostí hraní na počítači je. Ačkoli na ulicích a v reklamách toho příliš z herního světa neuvidíte a většina heren je buďto ve vyšších patrech nebo sklepích, přesto o gamingu všichni ví a všichni v Koreji hrají. Vždyť i jít na rande do PC herny je zcela běžná věc!
 

Nyní se v Koreji hodně experimentuje s VR (virtuální realita). Proto si můžete na různých místech vyzkoušet například VR horskou dráhu nebo různá VR kina. Opravdovou VR horskou dráhu si lze vyzkoušet v Koreji pouze na jediném místě, a to v zábavním parku Lotte World. Dráha existuje od roku 2016 a využívá technologie French Revolution2 VR, která má omezit pocity závratě. Lotte navíc tuto VR technologii aplikovalo i na slavnou atrakci Gyro Drop, kde lze zažít pocit bez tíže (to vše nyní ve virtuální realitě).


Kdo z vás měl to štěstí se do Koreje podívat a jaké zážitky máte spojené s herním světem? A kdo se do Koreje chystá?
 

ZDROJ: wikipedia.org, koreajoongangdaily.joins.com, tryhard.cz
FOTO: flickr.com, Little Panda / asianstyle.cz 


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9