Kotatsu - pomocník pro přečkání zimy

13:00 | 01.10.2018 kvacm 9
Kotatsu je v Japonsku velmi populární pomocník při boji proti zimnímu studenému počasí, kdy bývá chladno dokonce i uvnitř samotného domu.
Kotatsu
Kotatsu FOTO: Mizu* / flickr.com
Jedná se o tradiční vyhřívací aparát, který z venku vypadá jako obyčejný malý přízemní stolek. Nicméně pod ním je z jeho spodní strany přiděláno topení, které vyhřívá prostor pod deskou. Důležité ale je, aby prostor byl krytý a teplo neunikalo. Pro to slouží japonská deka z futonu, tedy z kvalitní bavlny a dalších příměsí, která je přichycená mezi vrchní a spodní deskou stolu.


FOTO: Sjschen / wikipedia.org

Díky této konstrukci se teplo drží pěkně pod dekou a tak není problém pracovat nebo jíst v teple i během opravdu studených zimních měsíců.
 
V Japonsku je kotatsu také místo pro posezení s ostatními, aby si popovídali a bavili se. A další tradicí, která se k němu váže, je jezení pomerančů. Nikdo ani neví, proč je to zvykem, ale nejspíše to bude tím, že se jedná o významný zdroj vitamínu C.


FOTO: MurderWithMirrors / flickr.com
 
Líbí se vám kotatsu? To je skvělé, je ale potřeba dát si pozor na jednu věc. Jakmile pod kotatsu vlezete, už se vám nebude chtít odejít. Díky teplu a pohodě na vás přijde únava a nechuť cokoliv dělat - a tím pádem se vám bude chtít spát. Jenomže právě to se vůbec nedoporučuje. Velké teplotní rozdíly vám mohou přivodit chřipku a může také dojít k velké dehydrataci organismu. Proto když chcete spát, tak zamiřte rovnou do postele!


FOTO: Rob Towell / flickr.com

Pokud se kotatsu správně užívá, jedná se o skvělou věc. Dokonce ani vaše kočka nebude chtít o jiném místě ani slyšet.

FOTO: Tom-R / flickr.com

ZDROJ: wasa-bi.com, wikipedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9