Obchodní centra uvnitř nádraží - Ekinaka

16:00 | 28.10.2016 kvacm 0
Dnes platí, že co japonské železniční nádraží, to obchodní dům. Těmto centrům se říká Ekinaka, v překladu "ve stanici" a od začátku s nimi nikdo nepočítal.
Maach Ecute je obchodní centrum v Hlavním tokijském nádraží
Maach Ecute je obchodní centrum v Hlavním tokijském nádraží FOTO: jun560 / flickr.com
Obchodní centra Ekinaka zažila svůj boom až po roce 2000, kdy obyčejné kiosky s novinami a rychlým občerstvením začaly nahrazovat obchody větších rozměrů a s větší nabídkou.

Železniční společnosti jako JR East začaly s rozšiřováním svých služeb, nejen aby pokryly poptávku lidí, kteří cestují denně do práce, ale také co možná nejvíce tohoto potenciálu využily. Vždyť některá nádraží navštíví denně stovky tisíc cestujících, kteří ani nemají čas navštívit obchody někde na městském bulváru.


FOTO: jun560 / flickr.com
 
Od rychlého občerstvení na nástupištích se tedy přešlo k rozšiřování a dostavbě nových prostor pro prodejny knih, kavárny, outlety s oblečením a třeba také cukrárny. A co je nejdůležitější, obchody přijímají čipové karty jednotlivých dopravců jako alternativu k platebním kartám.
 
Největší obchodní centra jsou samozřejmě na hlavních dopravních uzlech v Tokiu a dnešní trend je takový, že v těchto centrech se dají najít i specializované prodejny zaměřující se na různé delikatesy, snídaňové balíčky, restaurace, případně dokonce saké, květiny nebo šperky. Jsou i místa, kde není problém objevit službu na hlídání dětí, nebo si nechat udělat manikúru a nový sestřih.


FOTO: Takashi Yagi / flickr.com
 
A jelikož JR East je se svými obchody v regionu Kanto (Tokio, Jokohama, Kawasaki) a v Osace úspěšná, ostatní železniční společnosti plánují i svá centra na dalších místech v celém Japonsku. A také za hranicemi. Společnost Tōkyū, která provozuje linky v Tokiu a Jokohamě, je například součástí projektu obchodního centra Ekinaka ve Vietnamu v provincii Binh Duong.


FOTO: Fumitake Ishibashi / Flickr.com

"U nás v České republice by se dalo označit jako Ekinaka hlavní nádraží v Praze, ač je na japonské poměry trochu malé."

ZDROJ: www.nippon.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9