Vietnamské vodní divadlo v Plzni

18:00 | 16.09.2015 TerryALS 2
Unikátní představení vietnamského vodního loutkového divadla navštívilo toto září Plzeň.
Herci při děkovačce
Herci při děkovačce FOTO: TerryALS / AsianStyle.cz

Na programu Plzeňské kreativní zóny DEPO, která vznikla v rámci projektu Plzeň 2015, se v září objevilo představení vodního loutkového divadla. Tento typ loutkového divadla se tradičně hrával v rýžových polích či větších rybnících. Loutky se nevodí nám známým způsobem - na nitkách, ale pomocí třímetrových bambusových tyčí pod vodou. Loutkovodiči jsou po celou dobu představení schovaní za rohoží a loutky ovládají se zručností a přesností, nad kterou divák jen žasne. Loutky se totiž nejen hýbou po hladině, ale také gestikulují a v případě zvířat se i pohybují jejich jednotlivé části (peří, ocas, hlava apod.).



Samotné představení v Plzni bylo složeno z deseti krátkých příběhů, které divákům představily výjevy z běžného života či tradiční a mýtická zvířata s Vietnamem spojovaná. K vidění tak bylo například hravé dovádění draků, vábení dvou fénixů, zobrazení tradiční zemědělské práce na poli, soupeření rybářů v chytání ryb nebo příběh o lišce, která svojí vychytralostí ukořistila kachnu. Celé představení bylo doprovázeno živou hudbou čtyřčlenného souboru a zpěvem, některé příběhy byly dokonce ozvláštněny kouřovými a ohnivými efekty.

Na konci představení herci vystoupili zpoza rohoží, aby ukázali, jak loutky fungují, a diváci měli poté příležitost prohlédnout si loutky v zákulisí. I přesto nebyla bohužel možnost dozvědět se o těchto loutkách či hudebních nástrojích více informací, jelikož nikdo ze souboru neuměl anglicky a papírky s popisem jednotlivých příběhů byly méně než dostačující. Vietnamské loutkové divadlo tohoto typu ale sází především na efekt a krásu daného umění, které zcela určitě okouzlilo každého návštěvníka.
 

Zde se můžete podívat na ukázku prvního z příběhů:



ZDROJ FOTO: TerryALS


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9