Japonsko úspěšně vypustilo k ISS raketu s nákladem

16:00 | 20.08.2015 kvacm 0
Po odsouvání ve středu 19. srpna odstartovala japonská nákladní raketa z mezinárodní vesmírné stanice v Tegašimě k mezinárodní stanici ISS a veze s sebou pěti a půl tunový náklad.
Start rakety Kounotori 2 (ilustrační foto)
Start rakety Kounotori 2 (ilustrační foto) FOTO: Naritama / wikipedia.org
Původně agentura JAXA plánovala start už 17. srpna, ale kvůli nevhodnému počasí byla nucena start odsunout. Tentokrát ve středu v 8:50 večer místního času konečně ke startu došlo a úspěšně. Po patnácti minutách raketa Kounotori 5 (HTV-5) vypustila náklad (H-IIB F5), který je právě na cestě a měl by dorazit 24. srpna k ISS.

Na mezinárodní stanici zrovna pobývá japonský astronaut Yui Kimiya, který dostal za úkol japonskou loď chytit a připojit ke stanici robotickou paží. Náklad mimo jiné obsahuje i součásti k zařízení na recyklaci vody na stanici, o jehož dopravu požádala americká NASA kvůli nepovedenému startu rakety Falcon 9 od firmy SpaceX.

Ta explodovala ihned po startu na floridské stanici a za necelý rok tak šlo už o třetí nehodu během vypuštění vesmírných raket. Na místě byly proto obavy ohledně potravinových zásob astronautů na ISS, a tak došlo na Japonsko.

"Nuže, japonská raketa to zvládla a snad dokončí svůj let úspěšně."

ZDROJ: japantoday.com, global.jaxa.jp

 

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9