Japonská koupelna rovná se technologický skvost

14:00 | 29.07.2015 kvacm 5
V Japonsku je mimo západní styl velmi rozšířený styl koupelen ofuroba, působící zprvu složitě a zbytečně, ale kdo si zvykne, pokládá si otázku, jak můžou bez toho na Západě žít.
Toaleta v Japonsku má více tlačítek než televize
Toaleta v Japonsku má více tlačítek než televize FOTO: Armin Kübelbeck / wikipedia.or...
Dívka jménem Aiko se narodila v Kanadě, ale v sedmi letech se s rodinou odstěhovala do Japonska. Nyní nahrává na Youtube videa z jejího života v Japonsku a popisuje rozdíly oproti západním zemím.

V jednom z jejích videí popisuje, jak dvanáct věcí, které na Západě neuvidíte, tvoří dokonalou moderní koupelnu, bez které si po navyknutí nedokážete představit život.

1) Koupelna má tři místnosti
Jednu koupelnu mohou bez rušení použít tři lidé, využívající zrovna jiná zařízení. Záchod je uzavřen, takže jakýkoliv "voňavý nádech" se nedostane do celé koupelny.
Základní místnost obsahuje umyvadlo a pračku, třetí je pak umývací místnost se sprchou a horkou lázní.

2) Umyvadlo má prodlouženou sprchu
Užitečné pro umytí psa nebo koupání malých dětí.

3) Před naložením do lázně umýt
V umývací místnosti je kromě vany sprchový kout, ovšem ne takový, jak jej známe my. V místnosti je bobek na sezení, před kterým je námi známá sprcha. Takže než vejdete do lázně, sednout a vydrhnout.

4) Všechno lze namočit
Umývací místnost je vytvořena tak, že ji lze celou postříkat sprchou bez toho, abyste ji museli pak vysušovat. Po celé místnosti jsou kachličky a zařízení jsou vodotěsná (plastová). Na podlaze je pak velký mřížkovaný odpad, takže voda bez problému odteče tam, kam má.

5) Vodu v lázni udržujte čistou
Kromě koupelové soli byste měli vodu v lázni udržovat čistou. I proto je potřeba se před jejím použitím umýt.

6) Voda zůstává horká
Díky moderní technologii lze na ovládacím panelu nastavit stálou teplotu vody, kterou požadujete. Panel obsahuje samozřejmě spoustu dalších funkcí, jako třeba bublinky.

7) Možnost zavolání si pomocníka
Na panelu je taktéž možnost zavolat někoho na pomoc. Pokud je váš rodič zrovna nemocný, naopak on může zavolat vám a vy mu přijdete na pomoc. Rychle, telefon zvoní!

8) Ovládání z kuchyně
Přijdete z práce, jste unavení, ale nechcete zbytečně jít do koupelny a místo toho udělat večeři? V kuchyni je ovládání, kterým si lze nastavit automatický režim a teplotu. Až bude lázeň připravená, oznámí vám to.

9) Sdílení lázně s ostatními
Jelikož je lázeň určená pro odpočinek a uvolnění, voda je běžně využívaná celou rodinou. Proto je tu opět potřeba zmínit, že se musíte před jejím použitím umýt.

10) Vodu z lázně lze využít v pračce
Japonské pračky mají v sobě zabudované čerpadlo, umožňující napumpovat použitou vodu přímo z lázně. Jelikož pračky běžně používají studenou vodu, teplá voda z lázně může být pro praní velice užitečná.

11) Možnost vysušení oblečení
Moderní koupelny jsou vybavené různým ovládáním jak pro studený vzduch, tak i pro teplý. Proto pokud vyvěsíte své právě vyprané prádlo v koupelně, díky větrákům uschne velice rychle. A nemusíte se obávat nepříjemných plísní nebo zatuchlého vzduchu.

12) Toaleta má své umyvadlo
A na konec, moderní záchody jsou vybavené mimo několik dalších vychytávek i vlastním umyvadélkem. Takže jej lze použít na umytí rukou, nebo na vydrhnutí vaší prcky, když bude umyvadlo zrovna obsazené.

Moderní technologie udělaly z japonských koupelen technologické skvosty. Na Západě se nalezne pár věcí, ovšem ne všechny pohromadě a hlavně nikoli tak běžně, jako je tomu právě v Zemi vycházejícího slunce.

U nás je sice pravidlem mít toaletu oddělenou od koupelny, ovšem aby byly společně ještě ve zvláštní místnosti? Bohužel naše byty v základu neumožňují ani udělat si vodotěsnou koupelnu se sprchovým koutem přímo na zemi. No, máme se holt ještě co učit.

Příklad západního stylu minimalizované koupelny v hotelu
FOTO: Benzoyl / wikipedia.org


Aičino video popisující celou koupelnu s názornými ukázkami



ZDROJ: rocketnews24.com
YOUTUBE: Life Where I'm From

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9