Triáda - čínská mafie

18:21 | 31.01.2013 Mei 7
Pojďme si říci něco o čínské mafii. V tomto článku si přiblížíme, co je to triáda, kde působí a jak přibližně funguje.
Terč
Terč FOTO: Shutterstock.com
Triáda (čínsky: 三合會, San He Hui) je čínská zločinecká organizace, která má svá sídla v Hongkongu, Macau, na Taiwanu a také v dalších zemích s větší částí čínské populace jako jsou Filipíny, Malajsie, Singapur, Spojené státy americké, Austrálie, Kanada, Nový Zéland a Spojené království. Její působení bylo zaznamenáno i ve Vietnamu.
 
Triáda je často též nazývána čínskou mafií. Vznik triád se datuje kolem roku 1674. Jejím symbolem je drak, který symbolizuje sílu a moudrost. V Číně působí asi 5000 různých triád. Velké triády mívají i několik desítek tisíc členů. Jedny z těch největších jsou v Hongkongu a na Taiwanu. Například hongkongská Triáda Wo Hop To má kolem 40 tisíc členů nebo Sun Yee On, ta jich má dokonce kolem 50 tisíc. Mezi další velké triády v Hongkongu patří 14K nebo Bou. Mezi největší triádu na Taiwanu patří Shi Hai (4 řeky). Má přes 10 tisíc členů.
 
Termín „triáda“ byl vytvořen britskými úřady v koloniálním Hongkongu. Zatím to nebylo prokázáno, ale je velmi pravděpodobné, že triáda byla původně součástí revolučního hnutí, které se nazývá Společenstvo bílého lotosu.
 
Triáda se zapojuje do různých trestních činností jako například vydírání, praní špinavých peněz, obchodování s lidmi či prostituce. Také se zapojuje do pašování a padělání zboží, kam patří hudba, videa či software. Ale také další hmotné statky jako oděvy, hodinky a peníze.
 
Triáda používá v rámci gangu číselné kódy, podle kterých se rozlišují hodnosti a postavení jejích členů. Čísla jsou inspirována čínskou numerologií na základě I Ching (I-ťing). Číslo 489 je „hora“ („pán hory“) nebo „dračí pán“ (nebo „dračí hlava“), zatímco 439 se používá pro zástupce šéfa. Číslo 25 se zase používá pro tajného agenta, vymahače či špiona v jiné triádě. Toto označení se stalo populárně používané v Hongkongu jako slang pro informátora. A takových čísel je ještě mnohem více. Pak existuje ještě označení „Modré lucerny“, které se používá pro nezasvěcené členy, což jsou většinou příbuzní mafiánů a ti nemají číslo označení. Členové triád používají různá poznávací znamení. Většinou sem patří gestikulace.
 
Mezi členy patří také například „rudá hůl“ (hung-kwan) s číslem 426, který je více zdatným členem triády v bojovém umění.


 
Podobně jako italská mafie nebo japonská jakuza, i členové triády mají tendenci podléhat zasvěcovacím obřadům. Typický ceremoniál se koná u oltáře věnovanému Guan Yuovi. Při tomto obřadu se používá kadidlo a zvířecí oběti. Obvykle je to kuře, prase nebo koza. Po vypití směsice vína a zvířecí krve nebo krve kandidáta, projde člen pod obloukem z mečů a při tom přednáší přísahu triády. Papír, na kterém jsou zapsány přísahy (je jich 36), je poté spálen na oltáři a potvrzuje tak členskou povinnost plnit své povinnosti vůči bohům. Jako závazné gesto se zdvihají tři prsty na levé ruce.
 
Přijímání adeptů a rituály mají na starosti většinou předák (sing-fung) a „pán kadidla“ (heung-ču). Ti mají číslo 432.
 
Aktuálně vládnou triádě tyto tři klany – Tong, jihovýchodní klan (tajné společnosti v Singapuru) a mezinárodní klan.
 
Mezi významné členy triády patří například Illustrious, Chan Cheong Kit, Sio Sam Ong, Chee Kok Loong, Wong Lun Fat, Mark Ho nebo rodina Wong, kam patří May a Mark Wongovi.
 

FOTO: en.wikipedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9