Putování po AnimeFestu 2015

14:00 | 17.05.2015 jiry 0
Po roce Vám opět přinášíme postřehy z putování redaktorů jiryho a Tameni po letošním AnimeFestu 2015, který se uskutečnil 1. - 3. května na brněnském výstavišti.
AnimeFest 2015
AnimeFest 2015 FOTO: animefest.cz
V následujících řádcích si můžete přečíst zážitky z letošního ročníku AnimeFestu, konaného opět na brněnském výstavišti začátkem května, našich dvou redaktorů. 

Putování jiryho:


Pateční odpoledne/podvečer po mém příjezdu na výstaviště byl zamračený a stálé mrholení nevěstilo zrovna zářivý víkend. Hned po odbavení u vstupu jsem zamířil do sálu rotunda na zahájení AF. Z důvodu nejistého počasí nebyla fronta do sálu tvořena venku, ale uvnitř budovy do takřka neprůchodného molochu v obou stranách od vstupních dveří. Tímto bych rád poděkoval všem dobrým duším, které mě pouštěly před sebe, i když vidina promáčknutí se ke vchodu do sálu byla v nedohlednu. Sál rotunda se organizovaně naplnil beze zbytku během okamžiku a pro zbylé zájemce byl připraven živý přenos do sálu B.

Letošní téma AF bylo pro všechny účastníky s mnohaletými zkušenostmi dobře známé, a to škola. Opět se konal celoconový souboj chaosu a řádu, tedy v letošním podání delikventů a šprtů, který pomáhá přednášejícím v interakci s publikem, protože když správně zodpovíte otázku přednášejícího nebo se smysluplně zeptáte, tak strana, ke které jste při vstupu náhodně přiřazeni barvou pásky, získá bod.

Po zahájení mě v programu zaujala přednáška pana Romana „BOB“ Sani na téma WWOOFing v Japonsku. Obsah pojal jako vyprávění jeho vlastních tříměsíčních zkušeností z léta minulého roku, kdy takto pracoval za stravu a ubytování na ostrově Kjúšú u zemědělce účastnícího se projektu Genesis (snaha o soběstačnost) a jeho druhá zastávka byl pěstitel čaje. Na úvod přednášky popsal i samotný koncept WWOOFingu s přidanými radami pro případné začínající WWOOFery.

Dalším jasným vítězem v programu byla přednáška od dlouholetého veterána Pavla „Grek1“ Chmela s tématem Umění recenze. Pro mnoho zájemců byla tato přednáška v sále Morava bohužel bez streamu. Podle požárních předpisů nebylo možné mít v sále více diváku než byl počet míst k sezení, takže velká skupina doufající aspoň v místo na stání na konci sálu nedostala možnost, proto je potřeba dostavit se ke vchodu sálu aspoň 30 minut před začátkem takto oblíbených přednášejících. Hlavním obsahem byly rozmáhající se chyby v recenzích a doporučení jak se jim vyhnout, neprotiřečit si a stát si prostě za svým dojmem, jelikož v každé recenzi jsou ruku v ruce obsaženy subjektivní a objektivní složky.



Po zbytek večera následovala AsianStyle AFterpárty v nedalekém klubu Favál. Program jako vždy plný Asia-popu proložený vystoupením brněnské Wushu Akademie a o půlnoci se návštěvníci mohli těšit z vystoupení Jojo. RG (h.i.v.), F.E, Min Ji kolaborace RG (h.i.v.) s Sany (Wanjeon Daebak) a kolaborace Subunitu Wanjeon Daebak s Min Ji. Pro klubové vytrvalce od dvou hodin ráno byl připraven hudební blok J/K-rocku. Velice příjemná alternativa pro páteční večer byla možnost od půl deváté navštívit projekci dvou Anime filmů „Patema nohama vzhůru“ a grafický skvost Makota Šinkaie „Zahrada slov“ v kině Scala.

Druhý den dopoledne jsem si prošel veškeré přichystané doprovodné programové linie. Prostor pro konzole byl opět v prostorách galerie rotundy a bylo možné si vyzkoušet nejenom aktuální platformy ale zabrouzdat do historie a zahrát si na platformách minulého tisíciletí. Sousední Artist Alley s modním koutkem hostovala besedy, workshopy a stánky snad všech stylů, o které může mít návštěvník AF zájem. Možnost, jak utratit hotovost nekončila jen v těchto prostorech, ale stánky prodejců byly opět po celém obvodu rotundy a tento rok rozšířeny do vlastního stanu před rotundu. Nemohl chybět ani venkovní stánek s bubble tea nebo stánek se vším možným s příchutí matcha čaje. Další možností občerstvit se byl venkovní stan s posezením a kuchyní s tradičními festivalovými jídly a pitím. Přímo v rotundě pak malý bufet a vedle stál i tento rok prodejní stánek obchodu Japamania. Potěšující byl navazující stánek polské dvojice nabízející japonské sladkosti a na počkání dělané taiyaki plněné čokoládou, banánem nebo azuki pastou.

Samotný sobotní program jsem začal Lolita přehlídkou, kde bylo možno podívat se na modely různých lolita stylů. Jmenovitě ghotic, classic, sweet, bittersweet, sailor a hime. Následoval model stylu visual kei a následně ukázka několika modelů různých značek působících v lolita módě. Volně na tuto přednášku navazoval Cosplay debut pro začínající cosplayery pro získání cenných zkušeností z takto oficiálních soutěží. Tříčlenná porota byla kompletně složená ze zahraničních cosplayerů s mnoholetou zkušeností a šlo o Mysteriousmaemi, Shappi Workshop a Zel COShorse. Atmosféra byla velice uvolněná a užívali si to všichni přítomní v sálu rotunda.

Jako další v sále rotunda byla na programu druhá přednáška od Greka1 s názvem „Scénáristické podivnosti na školní půdě“ zabývající se rozdíly japonského školství v reálu a tím jak je vyobrazováno v anime a mangách. Pro příklad třeba dojíždění do/ze školy, školní rada nebo obecně známe školní uniformy. Jelikož přednáška byla opět beznadějně naplněna přišla vhod možnost sledovat stream v sálu B celý odpolední program, do kterého patřila ještě hlavní Cosplay soutěž. Na Cosplay debut a soutěž bylo možno si na info stánku za 30kč koupit místenku, což vám zajistilo sezení ve druhé nebo třetí řadě. Pro fanoušky přednášek Greka1 byla sobotní přednáška znova naživo prezentována v neděli dopoledne samotným autorem.

Pro fandy herního žánru JRPG si připravil i tento rok přednášku pan Karel „Alucard“ Kališ. Ta obsahovala bohatý výčet nejpovedenějších JRPG titulů za posledních pět let. Vždy s krátkým seznámením a zhodnocením. I přes svižné tempo přednášejícího bylo nutno z důvodu rozsáhlosti tématu vynechat několik připravených ukázek.

Neposlední přednáškou zabývající se anime, se zaměřením na sportovní anime, byla od pana Michala „Saint“ Ďurfiny. Zde pan Ďurfina prošel veškerá možná klišé, se kterými se můžete setkat a ani o tom nemusíte vědět. Každá část obsahovala jak obrázky, tak vtipná videa ze samotných zmíněných titulů. Opět šlo o plně zaplněnou přednášku.

Následně jsem pokračoval přednáškou od dua pánů Jakub „Toren“ Neumann a Štěpán „Iky“ Tichý s jejich letošním zaměřením na ukázání možné cenzury anime/manga tvorby od pouhé změny barvy přes různorodé techniky začerňování a překreslení až po vtipné odmazaní nežádoucího předmětu (cigarety) a ponechání kouře. Člověk pak dojde k závěru, že kreativitě se opravdu meze nekladou i v takovémto směru a zůstává rozum stát nad schvalovacím procesem konečné cenzury.

Pro příznivce historie byla možnost navštívit třeba přednášku pana Ondřeje „Alexej“ Kolaříka. Jednalo se o komplexně pojaté seznámení s japonskou kastou samurajů od 12. po 18 století. Součástí byl výklad jejich vzniku, způsob života, morální hodnoty, výzbroj až po následný přechod do úřednických pozic, a protože šlo o přednášku na AnimeFestu, nechyběla ani sekce představení několika notoricky známých anime titulů pod taktovkou Chinchilly a hrané tvorby.

Závěrečná navštívená přednáška dne i mé účasti na AF byla ta od dlouholeté AF stálice, pana Luďka „Nya-chan Production“ Rájeckého. Letos si připravil přednášku zacílenou na téma nožního odívání. Byly představeny snad veškeré možné druhy od ponožek až po punčochy. Dělení nebylo jen druhové, ale šlo se i od historie po současnost. Samozřejmě došlo i na téma Zettai Ryouiki s poměrem „4:1:2.5“. Přínosná byla určitě i závěrečná doporučení zahraničních ehopů a co si ohlídat při nákupu přes internet.

Letošního AF jsem se nemohl účastnit až do samotného nedělního závěru kvůli zvolené dopravě s pevným časem odjezdu z brněnského hlavního nádraží. Ačkoli v pátek nevypadalo počasí moc příznivě, vše se nakonec obrátilo ve velice příjemné sobotní polojasno, takže se cosplayeři a cosplayerky nerozpouštěli za chůze a v sálech bylo dýchatelno i přes fakt, že byly neustále zaplněné. Hezké sobotní počasí umožnilo vytáhnout frontu do hlavního sálu rotunda ven a získat tak nezbytný prostor pro pohyb mezi stánky prodejců a šatnou. Organizaci festivalu nelze z mé strany co vytknout a vše probíhalo hladce bez viditelných komplikací. Doufám tedy příští rok opět v tuto skvělou příležitost prožít AF 2016 očima redaktora a napsat o nových zážitcích.
 

Putování Tameni:


Moje cesta do Brna začala již ve čtvrtek, jelikož jsem se chtěla setkat s kamarádkami už o den dříve. Už v ten den se počasí netvářilo zrovna přívětivě a vypadalo to, že bude pršet. A také že ano. V pátek ráno mě probudilo hlasité bubnování dešťových kapek na okno. Už to vypadalo, že snad ani nebudu moci jít v cosplayi, abych si ho neponičila. Naštěstí se počasí kolem poledne umoudřilo a déšť se změnil jen ve slabé mrholení.

Na výstaviště jsem se dostavila už dvě hodiny před oficiálním otevřením – měla jsem totiž v plánu se zúčastnit soutěže Cosplay Debut a tudíž jsem se musela dostavit na technickou zkoušku, která trvala asi dvě hodiny.Po zkoušce bylo všem účastníkům sděleno, že se mají druhý den ráno v 8 hodin dostavit na focení (To, že je účast na focení bezpodmínečná, jinak následuje vyloučení ze soutěže, už nám však sděleno nebylo.)

Zahájení Animefestu jsem sice bohužel nestihla, ale Malé divadlo kjógenu, které bylo jako každý rok v rotundě, jsem si ujít rozhodně nenechala. Letos jsme se opět dočkali dvou bravurně zahraných a jako vždy zábavných scének s názvem „Hlemýžď“ a „Horský pramen“. Všichni přítomní se opravdu dobře bavili a herci za svůj skvělý výkon sklidili velký potlesk.



Další na mém seznamu částí programu, které si nenechám ujít, bylo cosplay video. Tato soutěž začala být součástí programu teprve minulý rok. Letos se do soutěže přihlásilo 8 více či méně profesionálních videí. Některá videa měla charakter spíše taneční (soutěžící ve videích tancovali/zpívali na vybranou písničku), některá měla naopak velmi zajímavou zápletku. Tím pro mě páteční účast na Animefestu skončila. Zbytek dne a večera jsem strávila se svými kamarády a do postele jsem se dostala až asi ve tři hodiny ráno.

Jelikož jsem se do postele dostala až v pozdních ranních hodinách, rozhodla jsem se, že se onoho ranního focení nezúčastním (abych ho stihla, musela bych vstávat už po třech hodinách spánku, a to jsem opravdu nebyla schopna zvládnout). Přišla jsem tedy až teprve krátce před polednem. V rotundě mi bylo sděleno, že jsem byla ze soutěže diskvalifikována, právě kvůli mé neúčasti na focení.

Odpoledne jsem se zúčastnila přednášky „Klišé športových anime“, jejíž autorem byl Michal „Saint“ Ďurfina. Přednáška byla podána velmi vtipně, což si užívali všichni přítomní, a myslím, že si zde na své přišla jak mužská, tak ženská část publika.

Sobotní večer jsem završila účastí na promítání filmu K-ON! V rotundě. Anime K-ON! Jsem neviděla, a tak jsem nevěděla, co mám od filmu čekat. Musím říci, že mě opravdu překvapil. Velmi dobře jsem se bavila. Myslím, že to byl jeden z nejzábavnějších anime filmů, co jsem zatím viděla.

V neděli jsem měla v plánu 2 přednášky a zakončení conu, které jsem nakonec bohužel nestihla. S menším časovým zpožděním začala přednáška „Archetypy postav v homoerotické literatuře“ od všeobecně známe autorky Nagat.
Sice ji přednášející bohužel nestačila z důvodu časové tísně dokončit, ale myslím, že přednáška byla velmi zajímavě pojatá a dobře zkonstruovaná. Na své si zde samozřejmě přišly z velké části především fanynky yaoi a slash tvorby, ale myslím, že smíchu se neubránil nikdo.

Poslední součást programu, které jsem byla svědkem byla přednáška od Roberta Waschky „Školní bitky, žádné blitky“. Kdo pana Waschka zná, tomu muselo být hned jasné, v jakém duchu se tato velice názorná přednáška ponese. Všichni přítomní dostali velice užitečné tipy na sebeobranu proti (nejen) šikaně a ještě si přitom procvičili bránice (od smíchu). Pan Waschka i celý jeho tým sklidili opravdu veliký potlesk, asi největší, co jsem na letošním Animefestu zažila.


FOTO: asianstyle.cz / Tameni

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9