Severokorejský uprchlík zadržen za špionáž

07:38 | 24.01.2013 arashinka 0
Severokorejský přeběhlík, který pracoval v Seoulu jako oficiální pomocník dalších uprchlíků, je vyšetřován ze špionáže pro komunistickou zemi.
Kim Young Cheol (vlevo) a Kim Mi Ran (vpravo), dva severokorejští uprchlíci
Kim Young Cheol (vlevo) a Kim Mi Ran (vpravo), dva severokorejští uprchlíci FOTO: digitaljournal.com
33letý muž, pan Yoo, je podezřelý z předávání informací o přeběhlících agentům severokorejské zpravodajské služby.

Tento muž byl 11.ledna zadržen Národní zpravodajskou službou.

Státní zaměstnanec Yoo byl zaměstnán 9.června v roce 2011 Seoulskou metropolitní vládou a to prostřednictvím zvláštní výběrové procedury pro severokorejské uprchlíky. Pracoval pro úřad sociálního zabezpečení. “Byl tichý a příliš nemluvil. Jeho prací bylo pomáhat v mzdové agendě pro státní zaměstnance. Nebyl pověřen důležitými věcmi,” řekl bývalý ředitel úřadu v roce 2011, který nyní pracuje v jiném oddělení. Dále řekl: “Nebylo na něm nic zvláštního, nebo podezřelého, ale v práci byl velice nemotorný.“

Yoo-ovým dalším úkolem bylo zvedat telefonáty. Někdy měl konzultace i se severokorejskými uprchlíky. Jak bylo uvedeno, je pravděpodobně možné, že právě díky němu unikly informace ohledně severokorejských uprchlících žijících v Seoulu v Jižní Koreji.
 
“Městská rada tento případ bedlivě sleduje, čeká se na výsledky šetření,“ řekl Lee Chang Hak, mluvčí Seoulské metropolitní vlády a zdůraznil, že omezil přístup k určitým informacím, jako jsou jména a telefonní čísla státních úředníků, kteří byli zadrženi.

Yoo, vystudoval Chongjinskou zdravotní univerzitu v provincii severního Hamgyeongu a ze Severní Koreje uprchl v roce 2004. Po svém útěku na jih řekl, že izolovanost severokorejského autoritativního režimu si uvědomil, když pracoval v Číně při pašování zboží. Studoval čínštinu a management na korejské univerzitě a se svou plynulou čínštinou a angličtinou pracoval u obchodní společnosti.

Bylo řečeno, že jeho rodina je stále v Severní Koreji.

Je to vůbec poprvé, kdy je severokorejský uprchlík pracující jako státní zaměstnanec zatčen za špionáž. 

Minulý rok, byl za špionáž poslán na 4 roky do vězení Kim Young Soo. Měl sledovat aktivisty za lidská práva v Severní Koreji a zabít Kim Jong Nama, nejstaršího syna zesnulého severokorejského vůdce Kim Jong Ila, když byl v Číně.

Další, nedávný případ se severokorejským špiónem se týká 38letého Won Jeong Hwa, který byl poslán do vězení na 5 let za prozrazení tajných informacích, jako místních klíčových vojenských objektech, seznamu severokorejských uprchlíků a osobních údajů jihokorejských vojenských důstojníků Severní Koreji. Dalším případem byl 38letý Kim Mi Hwa, který byl zatčen v roce 2010, když získal informace o Seoulském systému metra od vysoce postaveného zaměstnance, provozovatele linky číslo 1. až 4., které poslal na sever.

Obavy ohledně bezpečnosti severokorejských uprchlíků žijících v Seoulu stoupají, zvlášť když dochází k úniku informací.

Lee Han Young, synovec bývalé manželky zesnulého severokorejské vůdce Kim Jong Ila, byl v roce 1997 ve městě Bundang v provincii Gyeonggi zastřelen údajně severokorejskými špióny.

V minulosti se také objevilo několik pokusů o zavraždění severokorejských uprchlíků s vysokým postavením. Například pokus o zavraždění Hwang Jang Yopa, který zemřel v roce 2010, a který býval vysoce postaveným severokorejským úředníkem.

Zdroj: Koreanherald

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9