Vlajka Severní Koreje

11:40 | 31.08.2018 Mei 17
Severokorejská vlajka v sobě odráží hlavně symbol komunismu, ale nejen to. Pojďme si říci pár zajímavostí a vysvětleme si symboliku jednotlivých částí vlajky.
Severokorejská vlajka
Severokorejská vlajka FOTO: wikimedia.org
Vlajka Severní Koreje má červené pozadí a nahoře a dole modré vodorovné pruhy. Těsně nad spodním pruhem a těsně pod horním pruhem jsou tenké bílé pruhy. V levé části vlajky, na červeném pozadí, leží bílý kruh s červenou pěticípou hvězdou uprostřed.
 
Modré pruhy představují suverenitu, mír a přátelství a červená reprezentuje revoluční komunismus a vlastenectví. Bílá, tedy barva úzkých pruhů, je tradiční korejskou barvou pro čistotu a kulturu korejského lidu.
 
Červená hvězda symbolizuje komunistickou filosofii země. Bílý pruh je spojován se symbolem jing-jang na vlajce Jižní Koreje. Před jejich rozdělením používala Korea aktuální jihokorejskou vlajku. Zajímavostí je, že válka nikdy nebyla ukončena mírovou smlouvou a teoreticky tedy ještě není u konce.
 
Severokorejská vlajka byla přijata dne 8. září 1948.
 
Zajímavostí je, že Severní Korea má druhý nejvyšší vlajkový stožár na světě. Ten je 160 metrů vysoký a zvedá národní vlajku vážící 600 liber (272,155 kg). Stožár se nachází v Kijŏng-dongu na severokorejské straně vojenské demarkační linie (linie oddělující znepřátelené strany).

 FOTO: wikimedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9