Cizinci si nyní mohou do Severní Koreje brát své mobily

20:55 | 21.01.2013 Mei 7
Severokorejská vláda ruší po dlouhé době zákaz mobilních telefonů. Dříve do země cizinci své mobilní telefony brát nesměli a museli je na hranicích odevzdat.
Technika
Technika FOTO: Shutterstock.com
V roce 2006 v jedné epizodě National Geographic Explorer doprovázela reportérka Lisa Ling nepálského lékaře na humanitní cestu do Severní Koreje. Jedna z prvních věcí, kterou museli po příjezdu udělat, byla odložit svá mobilní zařízení. Ling a její posádka se tak cítila okamžitě zranitelná poté, co se museli vzdát svých nezávislých komunikačních prostředků.
 
Chosun Ilbo uvádí, že politika týkající se zahraničních návštěvníků a jejich telefonů byla nedávno změněna.
 
„Severní Korea zrušila zákaz, aby si cizinci vozili do země své mobilní telefony, počátkem měsíce. V sobotu to hlásila čínská CCTV,“ řekl Chosun.
 
Pokračoval s tím, že nyní musejí cizinci vyplnit na celnici formulář se žádostí. Tam, kde si dříve museli telefony uložit, pokud vstupovali do země.
 
Cizinci používají telefony založené na evropském WCDMA 3G mobilním standardu. Teď lze dokonce koupit SIM kartu od severokorejského mobilního operátora pro 3G připojení k internetu. „Severokorejská 3G mobilní síť má 1.8 milionu uživatelů,“ sdělila CCTV.
 
V jaké formě asi musejí návštěvníci dokument podepsat? Opravdu by bylo zajímavé vědět, co přesně je v tomto dokumentu. A jak kontrolují lidi s využitím mobilní kamery? Severní Korea je přeci stále ještě notoricky známá pro udržování vnitřních záležitostí své země v soukromí.


ZDROJ: 24-7kpop.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9