Zhai Hong Yin - Mistr wushu žijící v Praze [Rozhovor] - část 3.

19:00 | 31.01.2015 Mei 3
Přinášíme vám i poslední třetí část rozhovru s mistrem wushu Zhai Hong Yinem, který vyučuje toto čínské bojové umění v Praze.
Mistr Zhai Hong Yin
Mistr Zhai Hong Yin FOTO: wushu.cz
Jak se může stát obyčejný člověk vaším žákem? Máte nějaké nábory?
 
Mám webové stránky a někdy dělám i vystoupení, abych se přiblížil lidem. Několikrát mě vyhledala i televize a dělali se mnou interview. Já jsem je nevyhledával, ale oni si našli mne. To, že jsem měl hodně žáků, souviselo určitě i s výsledkem reklam v televizi.
 
Lidé si mě sami najdou na internetu nebo dostanou letáček. Dvakrát do roka vypisuji kurzy. Od října do února a od února do června. Jsou zde kurzy pro začátečníky i pokročilé. Také pořádám víkendové semináře. Ty zahrnují 10 hodin cvičení za víkend a jsou několikrát do roka. Zaměřují se na to, aby si stávající studenti zlepšili své kung-fu a zlepšili si zdraví. Hlavním cílem je, aby si moji žáci měli šanci se mnou více zacvičit a zlepšit se. Kurzy probíhají v tělocvičně a semináře jsou venku. V tělocvičně se nedají moc dobře cvičit Qigong praktiky. Kurzy jsou 2x týdně, v úterý a ve čtvrtek, po hodině (viz tabulka rozvrhu kurzů).
 
 
A co děláte v ostatních dnech, když zrovna neučíte své žáky?
 
Sám denně cvičím a studuji. Například studuji z Knihy proměn nebo čtu Vnitřní kánon Žlutého císaře, abych rozšířil své znalosti. Abych mohl žáky dobře učit, musím sám na sobě hodně pracovat a cvičit. Kdyby mé kung-fu nebylo dostatečné a mé energie by nebylo dost, nemohl bych dobře pomáhat svým žákům. Když žáci cvičí sestavy a já bych jim nemohl energeticky pomoci, neměli by výsledky tak rychle, jak bych si přál. Proto je důležité, abych sám cvičil několik hodin denně. Pak mohu žáky dobře vést.
 

Jak komunikujete se žáky, když neumíte česky?
 
Ke komunikaci potřebuji tlumočníka. Kdybych ho neměl, neučil bych. Od října 2000 do června 2009 jsem měl dobrou tlumočnici, opravdu mi hodně pomohla a vše fungovalo skvěle. Od února 2010 do června 2012 to ale už moc nefungovalo. Nikdo mi moc se školou nepomáhal a bylo to tudíž velmi obtížné. Místo toho, abych si vydělal na živobytí, musel jsem investovat. Dokonce jsem v roce 2012 plánoval, že se letos vrátím nadobro do Číny. Nenapadlo mě ale, že se objeví Andrea a měl jsem velkou radost, že mi chce pomoci. Zájem o mě je teď čím dál větší a proto jsem se do toho hodně zabral a přemýšlím, jak toho lidem co nejvíce předat a co dalšího je naučit. Jelikož chci někam pokročit, pokouším se znovu vytvořit wushu tým. Toto úterý (23. 7. 2013) bylo jejich první setkání. Učím je zdarma, ale nevím, jak to dopadne. Je sice fajn, že mám překladatelku a pomocnici, ale studenti z wushu skupiny nejsou tak vybavení a zdatní, takže se neučí tak snadno.
 
 
Na začátku jste mluvil o studentce čínštiny, které se vaše cvičení pro zdraví tak líbilo, že chtěla, abyste odjel učit do Čech. Jaký druh cvičení byste mohl tedy doporučit k posílení imunity?
 
Tělo má samo o sobě přirozenou imunitu. Pokud ji chceme zesílit, záleží na tom, kdo chce cvičit. Obecně je vhodné začít cvičit Shaolin. Základní dovednosti Shaolinu a základní sestavy. Celkově to posílí konstituci člověka. Nemůže to ale cvičit každý. Pro lidi, kteří mají nějaké zdravotní obtíže, je to těžké. Ale ať má člověk potíže nebo je zdravý, pro každého jsou vhodné taoistické praktiky „pěstování života“. Ty jsou totiž zaměřeny na sílu ducha. Člověk má dobrou obranyschopnost a tělo je schopno se zbavit mnoha nemocí. Dobrý je například Qigong Pěti zvířat nebo Stromový Qigong.
 
 
Je nějaký rozdíl ve cvičení mezi muži a ženami? Je něco, čemu by se ženy či muži měli vyhnout a co naopak zase dělat/cvičit?
 

Je v tom velký rozdíl. Ne, že by něco nesmělo jedno nebo druhé pohlaví cvičit. To, co cvičí ženy, mohou cvičit i muži a naopak, ale jsou u toho jiné účinky i výsledky. Stavba, konstituce a složení těla jsou rozdílné. Proto jsou tak rozdílné výsledky. Muž je přiřazován k jangu a žena k jinu, a protože muži mají hodně pevnou kostru a hodně energie, je pro ně vhodné cvičení zaměřené na sílu a tvrdost. Sem patří třeba Shaolin nebo Čínský zápas. Muži se tohle učí velmi rychle, ale pro ženy je to obtížné. Ženy přináleží jinu a mají více krve v těle a pružnější šlachy. Pro ženy je vhodné cvičit něco měkčího charakteru, ale pružného. Vhodné jsou například Bagua nebo Taiji Tui Shou. Vše vychází z přirozenosti muže a ženy. Ale samozřejmě, že pokud se jim líbí cvičení opačného pohlaví, vůbec to nevadí.


 
Říká se, že ten kdo cvičí, tak nemusí spát? Jak to je? Kdy toto začne působit?
 
Když se člověk dopracuje do určité úrovně, tak má cvičení podobný účinek jako spánek, takže člověk spí méně. Aby člověk úplně nespal, není možné. Ovšem pokud má člověk hodně energie, spí méně. Nejde ale nespat a necvičit. Několik dnů třeba moc spát nemusím, mohu víc meditovat, ale pak zase musím více spát, meditovat v noci. Pokud člověk nemá dostatek energie, tak to není ale možné.
 
 
Žijete zde už poměrně dlouho, proto se tedy nabízí otázka: Líbí se vám v České republice? Máte z pobytu v této malé středoevropské zemi nějaké zajímavé zážitky?
 
Českou republiku mám moc rád. Kdybych to tu neměl rád, určitě bych tu nebyl. Je tu moc dobré životní prostředí a zdravé podnebí. V zimě tu není příliš velká zima a v létě tu zase nejsou příliš velká vedra. Také je tu pohodlná doprava. Věci se tu zařizují oproti Číně opravdu lehce. I zákony z hlediska společnosti jsou dobré. Lidé jsou zde kultivovaní a morální. Také je to tu bezpečnější než v některých částech světa.
 
Co se týče zajímavých zážitků, mám jich několik. Lidé mi zde vždy vycházeli vstříc a chovali se ke mně dobře. Třeba i můj nájemce nechce za pronájem bytu vysokou sumu. Ze začátku mi to přišlo nevhodné, ale on říkal, že by se mnou chtěla celá jeho rodina cvičit. Nechal jsem je zdarma cvičit a souhlasil jsem, že cena nájmu bude nižší. Přišlo mi to fér. Po 2 až 3 letech už ale moc necvičili. Řekl jsem, že musejí nájem tedy zvýšit, aby se to vyrovnalo. Oni říkali, že ne. Dvakrát jsem dokonce vyhledal tlumočníky, aby to domácímu přeložili, ale on nechtěl. Zdálo se mi, že se ke mně tedy zachoval moc hezky. Proto popisuji Čechy, že jsou z hlediska morálky vysoko. To je příklad dobrých vztahů mezi lidmi, jaký jsem zažil.
 
Druhou věcí bylo, že jsem měl vízum a chodil jsem ho prodlužovat. Najednou jsem přišel a prodloužili mi ho na 15 let. Několikrát mě také vyhledala televize a já jsem měl pocit, že mě Česká republika vítá.
 
 
Je v Čechách i vaše rodina?
 
Celá má rodina tu žije také. Celkem mám 3 děti.
 
 
Cvičí také kung-fu?
 
Ano, všechny moje děti cvičí od malička.
 
 
Plánujete v budoucnu návrat do Číny?
 
To si nedovolím říct s určitostí. Záleží na tom, zda mi bude stačit na živobytí a když budu zdravý a silný, proč bych tu dál nebyl. Ale kdyby mi výdělky na živobytí nestačily, vrátil bych se. Ale protože mám zážitky s dobrým přístupem lidí, jak jsem už vyprávěl, proč bych se měl vracet?
 
Ale nejsem tu jen tak pro zábavu. Určitě mám záměr, aby se zlepšily česko-čínské vztahy. Chtěl bych uskutečnit nějaké plány. Prvním je vytvořit wushu tým, o kterém jsem již hovořil, který by se mohl účastnit soutěží. Tehdy, když se má dcera se svým wushu týmem v Malajsii zúčastnila soutěže, lidé říkali, že v Čechách umějí lidé dobře wushu. Proto je můj plán mít skupinu lidí, kteří budou něco umět a budou se moci někde účastnit. Chci mít pár takových osobních žáků. Chci, abych mohl poslat žáky na soutěž, aby měli dobré výsledky a aby lidé říkali, že Češi umějí dobře čínské wushu. Pak bude mít i Česká republika dobré jméno a bude to dobré pro česko-čínské vztahy. Tyto výsledky budou mluvit sami za sebe a bude to nejlepší reklama.
 
Příští rok se v Praze bude konat další Wushu festival. Kdyby nebyl, tak bych neřešil, zda něco cvičí dobře či špatně, ale protože je naplánovaný a zúčastní se lidé z mnoha zemí, a protože vůči ostatním státům v této oblasti nejsme tak dobří, mám z toho špatný pocit. Přál bych si, abych mohl lidi rychle naučit wushu, aby se mohli dobře reprezentovat a aby zabodovali. Chci se zaměřit na to, abych měl dobré lidi pro Čínský zápas a Tui Shou (tlačící ruce). Ještě lepší je Sanda, ale to je moc nebezpečné a nechci to moc učit, protože stačí nedávat pozor a dochází ke zranění. U čínského zápasu a Tui Shou ne.
 
 
A otázka na závěr: Máte nějaké nejoblíbenější české a čínské jídlo?
 
Nemám oblíbené české ani čínské jídlo. Na potravu se dívám podle toho, co je nejvíc prospěšné pro mé tělo. To budu jíst. Ale ne to, co mi chutná. Přijde mi, že cokoliv jím či piji, je dobré.

 
 
Doufáme, že se vám rozhovor líbil a mistrovo vyprávění vás zaujalo. Na závěr bych chtěla poděkovat v první řadě mistrovi, že si na nás udělal čas a poskytl nám vyčerpávající a obohacující odpovědi, díky kterým jsme mohli našim čtenářům více přiblížit zákulisí čínského wushu a sami se dozvědět spousty velmi zajímavých poznatků. Dále patří velký dík Jirkovi za skvělou asistenci a zprostředkování tohoto setkání a na závěr patří velký dík a uznání mistrově asistentce Andree za to, že byla při ruce a tlumočila z čínštiny vše, co mistr říkal a také za skvělé pohoštění, které nám připravila.
 
Pokud si budete chtít s mistrem zacvičit nebo se dozvědět více, podívejte se na mistrovy stránky wushu.cz.


FOTO: wushu.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9