Pomůže v boji s ebolou nová čínská vakcína?

22:00 | 23.12.2014 Erik 0
Vakcína proti ebole vyvinutá čínskou Vojenskou zdravotní akademií (AMMC) vstoupila do konečné fáze klinických testů prováděných na lidech. Jaké jsou její parametry a výhody?
Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek FOTO: 123rf.com
Nová vakcína proti smrtelné chorobě ohrožující desítky tisíc obyvatel západní Afriky je založena na nejnovějším genotypu eboly z roku 2014, což z ní podle předpokladů a nadějí udělá specialistu na právě probíhající epidemii. Je to také jedna z odlišností proti americké a kanadské verzi vakcíny, které vycházejí z historického kmene eboly z roku 1976.

Druhou významnou odlišností je její forma v podobě za sucha zmrazeného prášku, který zůstává stabilní a použitelný nejméně dva týdny i při teplotách do 37 stupňů Celsia, zatímco tradiční kapalné vakcíny je nutné udržovat v hlubokém podchlazení. Forma prášku by v případě úspěšných klinických testů umožnila i rychlejší přechod k masovější produkci.

Pomoc obětem epidemie se však neomezuje jen na vývin léku a do dnešního dne bylo do postižených zemí z Číny vysláno přes 500 zdravotních specialistů, kteří pomáhají jak s budováním lékařského zázemí, tak přímo v první lini. Držme palce nejen jim, ale i všem ostatním, kteří s touto zákeřnou nemocí v těchto měsících bojují.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9