Panda velká

15:16 | 14.01.2013 Mei 12
Panda velká (čínsky: Da Xiong Mao 大熊貓) je symbolem ochrany přírody. Čínský název pandy se skládá ze slov velký (Da 大), medvěd (Xiong 熊) a kočka (Mao 貓).
Mládě pandy velké
Mládě pandy velké FOTO: Shutterstock.com
Protože panda velká i panda červená sdílejí vlastnosti mývalů i medvědů, dlouho se spekulovalo, do jaké čeledi má být vlastně panda zařazena. Nicméně podle genetických testů se ukázalo, že panda je opravdu medvěd a patří do čeledi medvědovitých savců.
 
V zajetí je jich chováno více než 100, ale bohužel jen 30% mláďat, narozených v zajetí, přežívá déle než půl roku. Populace pand v přírodě je tak malá a rozčleněná, že přestává být života schopná a navíc je vystavena obrovskému riziku, co se týče pytláků.
 
Panda pochází z Číny, z hornatých oblastí jako jsou Sečuán nebo Tibet. Panda je čínským národním symbolem a její vyobrazení můžeme najít dokonce na čínských zlatých mincích.
 
Panda se živí přísně vymezenou potravou. Z 99% je to bambus a to kolem 30 jeho druhů. Také dokáže ale spořádat zdechliny, ptačí vejce či larvy hmyzu, pokud na ně narazí. Pandy žijí většinou osamoceně. Spí v bambusových houštinách a pro potravu si chodí většinou za svítání či za soumraku.
 
Když je pandí samice připravena k páření, oznamuje to sténáním či štěkavými zvuky. Při průzkumu bylo zaregistrováno 11 různých hlasových projevů. Jako i u jiných zvířat, samci spolu většinou o samice bojují. Březost pandy trvá 45 dní a obvykle se rodí 1 nebo 2 mláďata. Ta mají pouze kolem 15 cm a váží 100 g. Po narození jsou mláďata skoro holá. Dospělý jedinec pak měří kolem 1,6 – 1,9 metru a váží od 70 do 125 kg. V ZOO se pandy dožívají kolem 30 let.


 
Panda má na vnitřní straně zápěstí zvětšenou přídatnou kost, díky které může dobře manipulovat s bambusem. Můžeme to také nazvat jako šestý prst, protože tento výrůstek se může kloubovitě ohýbat. Pandě pomáhá k lepšímu úchopu.
 
Nejbližší ZOO, kde můžete pandu vidět je ZOO Tiergarten Schönbrunn ve Vídni v Rakousku.

ZAJÍMAVOSTI:
  • Pandám se při žvýkání třesou uši
  • Panda velká je symbolem Světového fondu na ochranu přírody (World Wildlife Fund, WWF)
  • Čína půjčuje pandy ostatním národům většinou na 10 let a za rok platí stát Číně 1 milion amerických dolarů. Jakékoliv mládě, které se v době půjčky narodí, patří Čínské lidové republice.

:


 
 
ZDROJE: wikipedia.org, BURNE D.: Zvíře. Euromedia group k. s. 2002
FOTO: shutterstock.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9