Jak se randí v Jižní Koreji

23:59 | 11.01.2013 Eunka 14
Jako všude jinde na světě, tak i Korejci hledají svou druhou polovičku. V tomto článku se dozvíme pár zajímavostí na téma - jak randit v Koreji. Ovšem mějme na paměti, že lidé jsou různí a zmíněná pravidla nemusí platit na každého jednotlivce.
Pár na schůzce
Pár na schůzce FOTO: Shutterstock.com
Každá kultura má svoje zvláštnosti a to se týká i romantiky a milostného života. Jak je nám všem jasné, tak láska kvete v každé zemi, Jižní Koreu nevyjímaje. A nyní se podívejme na šest nepsaných pravidel korejského randění.

Za prvé: zdrženlivost. Co bývá největším přínosem korejské dívky? Její zdrženlivost, a klidně může být i jen zdánlivá. Čím víc nevinně vypadá, tím víc je atraktivní. A v mnoha případech je to i pravda. Některé dívky však na rovinu řekly, že to předstíraly. Prostě korejská kultura je založena na tradičních hodnotách a k tomu zdrženlivost patří. To však neznamená, že korejští zamilovaní se nelíbají nebo si nevyjadřují svou náklonnost. Dělají to ale většinou v soukromí za zavřenými dveřmi. A nejsou zvyklí o tom tak otevřeně hovořit na veřejnosti.

Za druhé: vzhled. Většina obyvatel Soulu souhlasí s tím, že na vzhled je v korejské společnosti kladen velký důraz. Každopádně vzhled o vás hodně vypovídá. Korejci se snaží vypadat co nejlépe a neváhají využít různých prostředků na poli kosmetiky či plastické chirurgie. Kvalitní oblečení a boty jsou základ. Dívky mají ve zvyku nosit velmi vysoké podpatky a značkové kabelky. Při výběru partnera bývá otázka vzhledu na jednom z prvních míst v pomyslném seznamu. "Nejde jen o to, že s někým chodíte," říká jedna dívka, "ale jde o to, že vás s ním druzí uvidí."

Za třetí: džentlmeni nevymřeli. Je samozřejmostí, že korejský muž otevře dívce dveře nebo jí pomůže z kabátu... to je zvykem i jinde. Ale mnozí džentlmeni slečnám nosí i kabelku nebo knihy do školy. Zdá se vám to sladké? Nebo staromódní? Proč to není u nás nebo v USA takové? Protože na západě feminismus zabil kavalírství. Ano, korejské ženy také budují kariéru, ale nezapomínají na své ženství. Rády dovolí mužům, aby jim prokazovali tyto milé službičky a nestydí se za to.



Za čtvrté: na co ten spěch! Mnoho Korejců přiznává, že měli první zkušenost s chozením až po dokončení vysoké školy. Je to dáno tím, že vzdělání je tak důležité a školní rozvrh tak náročný, že prostě nemají čas. Chtějí být ve třídě mezi nejlepšími a je na ně kladen silný tlak. Dívky navíc považují svoje spolužáky za nezralé a chtějí chodit s opravdovými muži. Někdy si raději místo opravdového vztahu budují vzdušné zámky a sní o rytíři ve zlaté zbroji nebo o hvězdách z kpopu. 

Za páté: před a nebo po vojně? V Koreji musí téměř každý muž absolvovat povinnou vojenskou službu. Ženy tudíž uvažují takto. Buď si začnou s někým před vojnou, ale pak budou muset dva roky čekat. A nebo si najdou přítele, který má po vojně, a je tím pádem připraven na manželství. Také jde ale o kariéru. Mnohé dívky si ji vybudují dříve, protože nemusí na vojnu. Muži to mají prostě složitější. Ovšem svoji vojenskou povinnost berou vážně a považují za čest sloužit svojí vlasti.

Za šesté: svatební plány. Korejci se v průměru žení později než třeba Američané. Muži podle průzkumu v 31 letech a ženy ve 29 letech. Je to dáno tím, že usilují o dobré vzdělání a kariéru. Když už si vybírají partnera, uvažují nad tím, zda by si ho také vzali. Randit jen tak pro zábavu tam není takovým zvykem jako jinde. Mnoho mladých Korejců však přiznalo, že již chodili s někým, koho by se styděli představit rodičům. Ano, na souhlas rodičů se klade velký důraz. A normy ohledně výběru manželského druha jsou velmi vysoké. Rodiče do toho mají rozhodně co mluvit. Nápadník tak občas může slyšet od otce dívky i následující větu: "Víš, chlapče, jsi dobrej chlap, ale pro mou dceru nejsi ten pravý!"

Tak a to bychom měli. Šest nepsaných pravidel je za námi a já budu jen ráda, když se se mnou podělíte o další. Zajímavých informací totiž nikdy není dost.


ZDROJ: morgansheartandseoul
FOTO: Shutterstock.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9