Sasaeng fanoušci, fanoušci bez vlastního života!

07:00 | 10.01.2013 Piyoko-chan 69
Považujete se za opravdu velkého a bláznivého fanouška? Jste přesvědčení, že byste pro svoji skupinu/idola udělali cokoli? Věřte, že po přečtení tohoto článku si už tak blázniví připadat nebudete.
fanoušci na Dream Koncertu 2011
fanoušci na Dream Koncertu 2011 FOTO: junhyunglovers.wordpress.com
Pravděpodobně se již většina z vás s tímto “označením“ fanoušků setkala. Pro ty, kteří o něm slyší poprvé nebo by se jen rádi dozvěděli více, nechť se pohodlně usadí a pokračují ve čtení.

Kdo je to sasaeng fanoušek
"Sasaeng" (kor. 사생) je zkrácená verze slova "sasaenghwal" (kor. 사생활), což v překladu znamená soukromí, soukromý život. Označují se jím fanoušci, jež své idoly pronásledují 24/7 (24 hodin denně, každý den v týdnu). Jsou jimi převážně dívky ve věku 13-22 let.



Každá známější skupina má v Koreji mezi 500-1000 skalních sasaeng fanoušků a minimálně 100 z nich je sleduje po čas celého dne i noci. Mezi tyto skupiny patří např. JYJ, TVXQ, 2PM, BIGBANG, Super Junior, SHINee, BEAST či sólisti Kim Hyun Joong (SS501) a Jang Geun Suk.
Sasaeng fanynkám je v podstatě jedno, jestli svému idolu daným činem ublíží, ať už psychicky, či dokonce fyzicky, hlavní pro ně zůstává fakt, že si je idol za tento čin bude už navždy pamatovat.
Kromě fyzických útoků se musí vypořádat i s každodenním sexuálním obtěžováním, které se neskládá jen z posílání lechtivých fotek, spodního prádla a nemravných návrhů, ale i osahávání citlivých míst.



Člověk by řekl, že třeba takové rozbalování dárků musí být pro idoly chvíle radosti, ale opak je pravdou. I při takovéto činnosti je doprovází obavy, zda mezi dárky (od "normálních“ fanoušků) nenajdou dopis napsaný krví, použité tampóny, vložky, ochlupení z intimních míst či dokonce výkaly!



Peníze, práce, škola, prostituce
Aby se sasaeng fanoušci mohli plně věnovat těmto jejich zvráceným zálibám, často chodí za školu nebo ji úplně přeruší. Mladší z nich se snaží vyjít s kapesným, co dostávají od rodičů, a ti starší mají prozměnu několik brigád. Možná se to nezdá, ale tohle dennodenní pronásledování každého z nich přibližně stojí 20 000 korun měsíčně. Stávají se i případy, kdy mladším z děvčat nestačí peníze z kapesného, a proto se uchylují k prostituci jakožto snadnému a rychlému přivýdělku.



Organizace
Těmto fanouškům nestačí pouze vědět, kde se jejich idol zrovna nachází, musí vědět naprosto všechno! A věřte nebo ne, žádná informace se před nimi takměř nepodaří utajit. Jejich telefonní čísla, a to včetně čísel rodinných příslušníků a přátel, výpisy hovorů, čísla kreditních karet, občanského průkazu atd. Jak je to ale možné? Jak dokáží i do pár minut odhalit, že si jejich idol změnil třeba telefonní číslo? Starší fanoušci, okolo 20 let, hledají práci u telefonních společností, bank a dalších úřadů. Všechny zjištěné informace pak prodávají na internetu.
Mezi sasaeng fanoušky panuje i jistá soutěživost např. v tom, kdo získá tu nejzajímavější fotku či kdo se k idolu dostane nejblíže. Následně se těmito fotkami a zkušenostmi chlubí na sociálních sítích.
 

Sasaeng Taxi
Pro fanoušky by bylo obtížné pronásledování za pomoci městské hromadné dopravy a majitelé taxíků v tom okamžitě viděli novou možnost, jak si vydělat. Nyní jsou už i tito taxikáři tak informovaní, že často sami volají fanouškům a nabízí jim odvoz na místo, kde se idol právě nachází. Aby nevzbuzovali pozornost, začali pro tuto činnost používat obyčejná, nijak označená auta. 
Pronájem taxíku stojí okolo 6000-8000 korun denně, ale najdou se i tací, co žádají více. Pokud dívky nemají dostatek peněz, nabízí taxikáři své tělo. 



Sasaeng fanoušci vs “normální“ fanoušci
Mezi těmito dvěma tábory jsou nepsaná pravidla (např. normální fanoušci nemohou mluvit ani se dotýkat sasaeng fanoušků). Pokud některý z nich pravidlo poruší nebo je naštve, sasaeng fanoušci mu mohou zamezit přístup na různá vystoupení.
Sasaeng fanoušci se jen sporadicky zapojují do akcí na podporu svých idolů. Považují už totiž samotné pronásledování za dostačující propagaci, podporu. 



Právo, trest, obrana
Už dříve manažeři několikrát přiznali, že pro ochranu svých svěřenců používají proti sasaeng fanouškům repelent proti hmyzu a někdy je i prostě vyfackují. Bohužel ani toto na ně nepůsobí, ba naopak, takový výprask je pro tyto fanoušky pocta a další věc, čím se mohou pochlubit na sociálních sítích.
Podle jihokorejských zákonů mohou jít osoby za vloupání a sexuální obtěžování až na 10 let do vězení.



Také vás chování sasaeng fanoušků neuvěřitelně děsí a pohoršuje? Podělte se s námi o vaše názory na tuto problematiku.

FOTO: asiaone.com, onekpop.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9