Sněhová závěj - nové Kulturní centrum v Harbinu

17:00 | 30.05.2014 Erik 4
Projekt Kulturního centra v nejchladnějším městě Číny od architektů studia MAD je přímo ukázkovým příkladem citlivého začlenění moderní budovy do okolní krajiny. Co vše se v něm bude ukrývat a kdy bude otevřeno veřejnosti?
Kulturní centrum v Harbinu
Kulturní centrum v Harbinu FOTO: dezeen.com
Jedná se o vítězný projekt veřejné soutěže, která proběhla v roce 2010, přičemž s finalizací se počítá v průběhu roku 2014. Areál kulturního centra se bude nacházet na severním břehu řeky Songhua s celkovou plochou 1,8 kilometru čtverečních a stane se neoddělitelným spojením původní krajiny a soudobého umění.
 
Jako stavební materiál se u něj použije čistý bílý hliník a částečně také beton a bílý kámen, což dohromady bude evokovat představu sněhu a blyštivého ledu. Skleněné střešní panely jednak vyplní mezery konstrukce a zároveň poskytnou přirozené denní osvětlení, což výrazně sníží celkovou spotřebu energie. Komplex budou tvořit dvě oddělené části – Velké divadlo a Rekreační středisko, mezi které je elegantně zakomponováno umělé jezero překlenuté dlouhým mostem sledující buddhistický princip “Prázdnoty” a tvořící kontrast k oboum budovám. Externí rampa je formována do tvaru horské pěšiny vytvořené vanoucím větrem a na jejím vrcholu se návštěvníkům otevře ničím nerušený panoramatický pohled po dalekém okolí.


Uvnitř Velkého divadla naleznete hned dva sály. Ten větší pojme až 1600 diváků a krom přízemí jej tvoří i dvoupatrová galerie. Interiér je pro vytvoření co nejlepší akustiky vyložený dřevem. Zároveň jsou tím barevně vyváženy čistě bílé stěny a celý prostor získává unikátní hřejivou atmosféru horské chatky. Jeviště je vhodné jak pro západní operu a moderní divadelní hry, tak pro tradiční čínská představení. Tomu odpovídá i víceúčelový prostor pro orchestr. Za zvláštní zmínku stojí VIP sekce obklopená speciálními lampami vytvářející dojem žhnoucího křišťálu plujícího vzduchem.

Malý sál je určen pro 400 diváků a jeho hlavní doménou budou malá divadelní představení a koncerty komorní hudby. Ale i on má v rukávu schované eso. Opona před zákulisím je konstruována tak, že umožňuje jevišti expandovat do šířky s pozadím ve formě venkovní krajiny budovy. V teplých měsících lze navíc venkovní vodní plochu využít jako speciální hlediště pro diváky. Není nutné zdůrazňovat, že pomocí této vychytávky je možné vytvořit nejrůznější dramatické efekty.



Rekreační centrum na západní straně areálu bude pak mít hlavně podpůrný a doplňkový účel. Stane se z něj místo pro pořádání konferencí, výstav a ubytování hostů a personálu.

Jak se vám projekt Kulturního centra v Harbinu líbí? Chtěli byste ho někdy v budoucnu navštívit?


FOTO: dezeen.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9