Taipei 101 - druhá nejvyšší budova světa

00:01 | 08.01.2013 Mei 11
Taipei 101 (čínsky: 臺北101), dříve také známý jako Taipei World Financial Center, je mrakodrap nacházející se v okrese Xinyi v Taipei, hlavním městě Taiwanu.
Taipei 101
Taipei 101 FOTO: Shutterstock.com
V červenci roku 2011 byl budově udělen LEED Platinum certifikát, což je nejvyšší ocenění ve vedení v oblasti energetiky a ekologického designu. Taipei 101 se tak stala nejvyšší zelenou budovou na světě.
 
Budova byla navržena  C.Y. Lee & partners a konstruovaná především KTRT Joint Venture. Od svého otevření slouží věž jako ikona moderního Taiwanu. Ohňostroj, vypouštěný z věže při oslavách Nového roku se často objevuje v cestovní literatuře a v mezinárodních mediích.
 
Taipei 101 se skládá ze 101 nadzemních podlaží a pěti podlaží pod zemí. Budova byla architektonicky vytvořena jako symbol vývoje technologií a asijské tradice. Postmoderní přístup ke stylu zahrnuje tradiční designové prvky a dává jim moderní nádech. Věž je navržena tak, aby vydržela tajfuny a zemětřesení.
 
V mnohoúrovňovém nákupním centru, které s věží sousedí, se nacházejí stovky módních obchodů, restaurací a klubů.
 
Taipei 101 je ve vlastnictví Taipei Financial Center Corporation (TFCC) a je spravována mezinárodním oddělením Urban Retail Properties Corporation, které sídlí v Chicagu. Jméno, které se původně pro stavbu plánovalo, bylo odvozeno od jména majitele, tedy Taipei World Financial Center a to až do roku 2003.
 
Věž měří 508 metrů. Jsou na ní největší odpočítávací hodiny, které se používají při oslavách Nového roku a věž je také nejvyššími slunečními hodinami. Věž také připomíná pagody nebo stonek bambusu.
 
V 85. patře jsou dvě restaurace Diamond Tony’s, která nabízí mořské plody a steaky v evropském stylu a Shin Yeh 101, která nabízí taiwanskou kuchyni. A jedna restaurace je ještě v patře 86. a to taiwanská restaurace Ding Xian 101. Ve 101. patře je soukromý VIP klub s názvem Summit 101, ale ještě nikdy o něm nebyly zveřejněny žádné informace. Podlaží 101 je rozděleno do 3 úrovní 101F (nižší), 101MF (mezipatro) a 101RF (střecha). Není známo, co vlastně v těchto úrovních je a zda VIP klub skutečně existuje. Je známo jedině, že 101RF poskytuje přístup k 60 metrů vysoké věži, která má 24 úrovní (R1 až R24), které jsou přístupné prostřednictvím žebříku.
 
Číslo 4 je v čínské kultuře považováno za nešťastné, takže to, co bylo na 44. patře, bylo nahrazeno patrem 43 s 42a, které nahrazuje skutečné 43, jako náhradu za vynechané podlaží.
 
Veřejnosti přístupná jsou patra až do čísla 91, kde je hvězdárna.

Budova byla od roku 2004 nejvyšší na světě a to až do roku 2010, do otevření Burj Khalifa v Dubaji.


  

ZDROJ: wikipedia.org
FOTO: shutterstock.com

 

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9