Medvídek Bobbie - levandulový hit této sezóny

15:00 | 06.05.2014 Erik 8
O tom, jak nevyzpytatelné jsou módní trendy svědčí příběh medvídka Bobbieho z východní Tasmánie, který se doslova přes noc stal hitem čínského trhu a akutně nedostatkovým zbožím zároveň.
Medvídek Bobbie - hit čínského trhu
Medvídek Bobbie - hit čínského trhu FOTO: bridestowelavender.com.au
Fialově zbarveného Bobbieho začala vyrábět australská firma Bridestowe Lavender Estate jako čistě vedlejší reklamní produkt. Její hlavní doménou je (nebo až doteď bylo) pěstování vysoce kvalitní levandule. Do vycpaného medvídka jsou pak přidávána sušená levandulová semínka, která mají ze následek nejen to, že Bobbie nádherně voní, ale pokud ho na chvilku dáte do mikrovlnky, tak báječně a dlouho hřeje, protože semínka výborně uchovávají teplo.

Ačkoli se firma již nějaký čas snažila proniknout na asijský trh skrz čínskou komunitu v Austrálii a vývozem do Hongkongu, jiskrou, která zažehla následující nákupní horečku byla "selfie" čínské celebrity uveřejněná na sociální síti. Na fotografii drží hvězda Bobbieho v náručí a je k ní připojen text: "Ideální společník do postele pro chladné šanghajské noci."

Tenhle jednoduchý příspěvek katapultoval Bobbieho na jednu z nejžádanějších položek čínského trhu. Zatímco v roce 2011 bylo vyrobeno 2500 kusů a následující rok 7500, tak za posledních 12 měsíců to bylo neuvěřitelných 30 tisíc. Vše, co se v dílně vyrobí jde okamžitě do prodeje. Vůbec to však nedokáže uspokojit poptávku. Musela být dokoce zavedena přísná pravidla - nepřijímají se předobjednávky a každý zákazník má možnost si koupit jen jednoho medvídka. Každý kus má navíc na svém štítku speciální tag zakrytý stíratelnou vrstvou, který hrdá majitelka (překvapivě to jsou většinou ženy kolem 30ti let) ověří a zaregistruje na domovské stránce jako důkaz autenticity. Někteří podnikavci šli dokonce tak daleko, že se nabourali do elektronických stránek výrobce, aby mohli umístit objednávku mezi prvními. To však není nijak neobvyklá daň za podobný senzační úspěch.

Jak dlouho bude Bobbie takovým hitem? To nikdo nedokáže odhadnout. Jisté však je, že už teď má levandulový medvěd našlápnuto do další rekordní sezóny.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9