Kapková věž – návrh pro Taiwan

15:00 | 27.03.2014 Mei 3
Řasy produkující věž navržená sirem Peterem Cookem a Gavinem Robothamem z londýnského studia CRAB skončila druhá v nedávné mezinárodní soutěži Taiwan Tower.
Kapková věž
Kapková věž FOTO: Forgemind ArchiMedia / flickr....
Tento koncepční design byl navržen pro Taichung na Taiwanu. Řasy produkující věž s řadou připojených ocelových klecí, které mají sloužit pro výrobu biopaliv, vypadá jako stavba ze sci-fi filmu.
 
Celá věž je inspirována k vytváření energie – symbol pro vitalitu, podnikání a optimismus na Taiwanu. Základními prvky tohoto procesu jsou na návrhu takzvané kapky, jejichž hlavním účelem je vytváření řas. Řasy vytvářejí biomasu používanou jako potravu pro ryby a rostliny, také pro výrobu papíru a biopaliv pro pohon motorů. Po celé délce věže jsou rozděleny různé plantáže a vegetace.
 
Základní věž zajišťuje 10 888 metrů čtverečních řas, které produkují 3 266 400 litrů oleje a několik tisíc tun biomasy za rok. Stejná struktura by mohla být dále rozvíjena na maximálně dvojnásobek plochy a tím by se dalo vytvořit až 532 800 litrů oleje.
 
Řasy také na Taiwanu poskytují přirozený filtr pro koncentraci oxidu uhličitého ve vzduchu.
 
Strukturu návrhu tvoří řada ocelových mříží, které vedou kolem ocelového jádra výtahu. Kapky jsou ocelové klece s koženou membránou.
 
K dispozici jsou také 3 pozorovací úrovně:
TOP OBSERVATION LEVEL: s výhledem na hory
MID OBSERVATION LEVEL: obsahuje oblasti hydroponického růstu vegetace
LOWER OBSERVATION LEVELS: obsahuje voliéry a akvária
 
Spodní část věže zahrnuje muzeum, které se skládá z 5 pater. Na jeho vrcholu jdou zobrazitelné systémy řas.
 
Na střední úrovni jsou pak výstavní zóny založené na technikách vyvinutých autory v Kunsthaus Graz (Rakousko) a vlečené muzeum severu.

  
 
Celou soutěž vyhrál návrh plovoucích observatoří, o kterých jsme psali už v dřívějším článku. Soutěže se zúčastnilo 25 zemí s 237 návrhy.
 
FOTO: Forgemind ArchiMedia / flickr.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9