Funkční replika exosuitu Guges Landmate.

18:00 | 21.02.2014 jiry 2
Sen všech fanoušků robotů a především mecha se stává realitou!  Podívejme se na ukázku exosuitu podle vzoru „Guges Landmate“ ze serie Appleseed od firmy Sagawa Electronics.
Shin a Guges
Shin a Guges FOTO: otakumode.com
Předváděcí video, s více než 1 milionem zhlédnutí, bylo zveřejněno minulý rok a obsahovalo exoskelet „Powered Jacket MK3“ vyvinutý firmou Sagawa Electronics.

Powered Jacket MK3 (PJ MK3) je první celotělový nositelný napájený civilní exoskelet. Jedná se o zpevněný exoskelet, který imituje pohyb jeho nositele. První funkční ukázky byly předvedeny na posledním modelářském veletrhu Summer Wonder Festival 2013. PJ MK3 bude vyrobeno firmou Sagawa Electronics celkem 5 a každý bude za 125 000 USD.


Předváděcí video pro PJ MK3 od společnosti Sagawa Electronics

A nyní Powered Jacket MK3 naplňuje sen všech fandů exosuitů! Spolupráce podle vzoru “Guges Landmate" ze serie Appleseed od pana Masamune Shirowa, tvůrce celosvětově proslavené kultovní série Ghost in the Shell. Vnější části exosuitu, kterými je osazen tento PJ MK3 exoskelet, byly postaveny a vymodelovány pánem jménem Dainihon Giken, který se specializoval na garážovou výrobu 3D replik skutečných a fiktivních zbraní a robotů z anime a filmů. Pan Dainihon Giken nashromáždil potřebné znalosti k současnému projektu díky třeba prodeji vlastního instruktážnímu video návodu “PDF Craft Guges 1/1”.

Předvedení exoskeletu PJ MK3 v chodu panem Kosuke Machim, technického ředitele Sagawa Electronics na Summer Wonder Festivalu 2013

Statická replika Gugese pana Dainihon Gikena podle PDF Craft Guges 1/1 manuálu na Summer Wonder Festivalu 2013.

DVD “PDF Craft Guges 1/1”

Vymodelováné části z Lion Boardu


Samotný kokpit Gugese

Guges, který je vytvořen podle návodu “PDF Craft Guges 1/1” obsahuje více než 200 PDF šablon o velikosti A3 pro výrobu z materiálu nazývaného „lion board”, jde o druh polyuretanových desek, které jsou často používané pro výrobu cosplay doplňků. Nosná kostra, která drží vše pohromadě, je pak vyrobena z vodovodních trubek. Samotný projekt zabere dlouhou dobu příprav, výroby a kompletace.

Celková výška Gugese s exoskeletem PJ MK3 od země je úctyhodných 2,5m.

Pohled na otevrený kokpit


Uprostřed torsa je kokpit pro pilota, do kterého se vstupuje zepředu po odklopení hrudního plátu.



Uvnitř kokpitu je instalováno několik monitorů, aby měl pilot přehled o okolí díky vnějším kamerám, které se aktivují po uzavření kokpitu. Tento Guges s PJ MK3 kostrou také obsahuje AV senzor, po vzoru modelů z Appleseed, který dává pilotovi informaci, že je něco za ním.
Horní a spodní půlka jsou oblékány separátně. Bohužel v den tohoto testu byla spodní část nekompletní a bez nátěru.


Tohoto testu v roli pilota se účastnila oslovená cosplayerka a umělkině Shin ze společnosti Tokyo Otaku Mode.


Video Shin a pana Kosukeho Machi, technického ředitele Sagawa Electronics, při testování horní a dolní poloviny exosuitu.

Jako další následuje otočná hlava exosuitu, která reaguje na pohyb čelenky na hlavě samotného pilota. Spodní část se připne poté co se pilot nasouká do obou nohou. Jelikož samotná noha exosuitu má výšku 150cm je potřeba použít přídavné schůdky nebo pomoc druhé osoby pro bezproblémové nasazení. 

Pro uvedení rukou PJ MK3 do pohybu jsou použity páky, kterými pohybuje pilot, díky čemuž dochází k zrcadlení pohybů rukou pilota. Ruce mohou být otevřeny nebo zaťaty pomocí tlačítek na ovládacích pákách.

Pohled na mechanickou kostru ruky nosné kostry PL MK3 pod rukavicemi. Zde můžeme vidět aktivované sevření.

Podle pana Machiho chůze v exosuitu připomíná chůzi na chůdách bez použití rukou, takže pro začátečníky může být samotná chůze v exosuitu náročná. Pan Machi dodává, že rychlost zvládnutí chůze v exosuitu se liší případ od případu, ale dá se to zvládnout zhruba po 30 minutách tréninku. Pan Machi dodává: „Samotná chůze se spodní půlkou je dostatečný zážitek. Je to zážitek velice intenzivní a jen při představě, že budou obě části pohromadě a v provozu, dostávám husí kůži.“

Debut exosuitu PJ MK3 s vnějším kitem podle vzoru Guges Landmate v tomto provedení byl už 9.ledna předveden na zimním Wonder Festivalu 2014 v Japonsku.

Část 1/2

Část 2/2

Za sebemůžu prohásit, že jsem tímto počinem naprosto fascinován. Ppředstava, že toto dokázala skupina inženýrů a nadšenců sama, je dech beroucí. Ani bych se nedivil, kdyby po Japonsku už v hangárech běhaly funkční vojenské prototypy!

Sagawa Electronics Homepage 

Dainihon Giken Official Homepage
Dainihon Giken Official Twitter
Dainihon Giken Official Facebook

© Masamune Shirow / Seishinsha Inc.

ZDROJ: Tokyo Otaku Mode (Megumi Higashidani)
FOTO: Tokyo Otaku Mode

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9