Fotografka Chino Otsuka ve svých fotkách cestuje časem

19:00 | 23.01.2014 starfishzs 3
Japonská fotografka Chino Otsuka se ve své sérii Imagine Finding Me za použití digitální úpravy fotografií vrací v čase a vzpomínkách na dětství.
Chino Otsuka pózuje vedle svého mladšího já v Paříži
Chino Otsuka pózuje vedle svého mladšího já v Paříži FOTO: aimiaagophotographyprize.com
Chino Otsuka se sice narodila v Japonsku, ale ve svých deseti letech se kvůli škole přestěhovala do Velké Británie. Jak sama říká, dlouho se cítila rozpolcená a nevěděla, kam patří, zda je spíše Japonka nebo Angličanka. S přibývajícím věkem ale zjistila, že tato situace "mezi" se může stát její předností. Své zkušenosti, vzpomínky a zážitky se snaží po celý svůj život zachycovat na fotografiích. Doufá, že se lidem při pohledu na její fotografie vybaví jejich vlastní vzpomínky a dokáží se tak s jejími fotografiemi ztotožnit. 

Pozornost ovšem tato umělkyně získala především za sérii fotek Imagine Finding Me, kdy se pomocí digitálních úprav vrátila v čase do svého dětství. U mnoha fotografů je v poslední době v oblibě fotit se ve stejných pozicích a situacích v místech, kde se fotili před deseti, dvaceti lety. Chino Otsuka ovšem tento nápad s cestováním v čase pojala poněkud jinak. Nesnaží se zachytit ve zcela totožném okamžiku, ale pomocí digitální manipulace vkládá sebe samu do starých fotografií jakoby zcela náhodou. Jednou stojí opodál svého dětského já jako nezávazný turista, jindy zase vypadá na fotografii jako matka s dcerou.

V úvodu fotoknihy Chino Otsuka uvádí: "Pokud bych někdy měla možnost potkat sama sebe v minulosti, chtěla bych se zeptat na tolik věcí a tolik bych toho chtěla říct."

 

 


Více fotografií můžete zhlédnout v jejím portfoliu zde.


ZDROJ & FOTO: ​aimiaagophotographyprize.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9