Novinky ze světa vědy a techniky 1/2014

19:36 | 11.01.2014 Erik 2
Nová generace čističek vzduchu - Průlomový objev ve výzkumu viru HIV - První čínský nativní operační systém pro mobilní telefony - Osm zahraničních vědců převzalo v Pekingu ocenění za výzkumnou spolupráci
Člen studentského výzkumného týmu představuje princip fungování přístroje
Člen studentského výzkumného týmu představuje princip fungování přístroje FOTO: xinhuanet.com
V pondělí 6. ledna představil na tiskové konferenci výzkumný tým šanghajské univerzity Jiao Tong z katedry strojírenství novou generaci pokojových čističek vzduchu, které odstraňují mnohé neduhy stávajících přístrojů. Ty jsou postaveny hlavně na principu filtrování a absorpce a krom nespolehlivosti vzhledem k častému přesycení filtračních částí si také jen těžko poradí s velmi malými částečkami nečistot (například notoricky známými a nebezpečnými PM2.5, jenž se při vdechnutí dostávají hluboko do plic). Prototyp oproti tomu využívá vysokonapěťovou elektrostatickou a katalytickou filtraci - tedy mechanické a chemické postupy. Proces je dvoustupňový a na jeho konci jsou "odpadními produkty" oxid uhličitý a voda. Při předváděném testu byl vzduch v místnosti mající 30 čtverečních metrů naplněn částečkami PM2.5 s použitím cigaret až na koncentraci 700 mikrogramů na metr krychlový. Filtrační přístroj pak během necelé hodiny úspěšně snížil koncentraci na 100 mikrogramů. Zajímavostí je, že systém umožňuje propojení místnosti s venkovními prostory a zajišťuje tak i plynulou cirkulaci vzduchu. Technologie je již v konečném stadiu vývoje a připravena pro průmyslové využití.

Na stránkách vědeckého žurnálu Nature byly ve středu 8. ledna zveřejněny výsledky týmu profesora molekulární biologie Huang Zhiwei, které významným způsobem přispívají k detailnímu pochopení procesu, jakým virus HIV obchází obranyschopnost organismu. Jedná se o kompletní strukturální analýzu faktoru virové infektivity (Vif), což je protein, který HIV a další retroviry používají k degradaci lidského enzymu APOBEC hrajícího klíčovou roli v antivirové aktivitě. Výzkumný projekt začal v březnu 2012 a probíhal na půdě Institute of Technology v Harbinu. Tým už navázal spolupráci s farmaceutickým průmyslem a bude se podílet na vývinu nového typu léčiv. Celosvětově bylo podle statistik z roku 2012 virem HIV nakaženo 35 milionů lidí, z toho 434 tisíc právě v Číně.

Ve čtvrtek 9. ledna byl veřejnosti představen první čínský nativní operační systém 960 OS pro mobilní telefony, který vyvinula firma Coship Electronics Co.,Ltd sídlící v Shenzhenu. Je založen na linuxovém jádru a mezi jeho hlavní priority patří bezpečnost uživatele a ochrana uložených dat. Své místo si jistě brzy najde i v internetovém průmyslu.

Osmi zahraničním vědcům a odborníkům bylo v pátek 10. ledna v Pekingu předáno na slavnostním ceremoniálu ocenění za svou úlohu při podpoře mezinárodní vědecké spolupráce. Mezi oceněnými je například italský profesor  Fabio Rocca, německý specialista na podmořskou geologii Jan Eduard Harff či ruský průkopník výzkumu vesmírného počasí G.A. Žerebcov. Od svého zavedení v roce 1995 byla cena udělena 87 zahraničním expertům a jedné mezinárodní organizaci.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9