V Jižní Koreji končí v Baby Boxu stále více dětí

18:00 | 13.12.2013 arashinka 9
Na ulicích Jižní Koreje je ročně opuštěna stovka nechtěných dětí a tak se pastor Lee Jong-rak rozhodl s tímto problémem něco udělat. 
Novorozeně zanechané v Baby Boxu
Novorozeně zanechané v Baby Boxu FOTO: hani.co.kr
Lee Jong-rak jako první v Jižní Koreji vytvořil v prosinci roku 2009 Baby Box. Postavil jej v Sŏulu na boční straně svého domu, kostela Jusarang, s pokorným nápisem: „Místo, kam můžete odložit miminka." 

Tento jeho první Baby Box je zároveň jediným v Jižní Koreji. Určen je pro děti, které jsou fyzicky či mentálně postižené, nebo pro ty, které matky nechtějí či nemohou vychovat.

Jak pan Lee Jong-rak sám přiznal, původně ani nečekal, že by se v Baby Boxu nějaká miminka objevila. Ale o tři měsíce později bylo v boxu odloženo první dítě. 
 

V posledních letech je opuštěno svými biologickými rodiči stále více dětí. Podle statistiky Ministerstva zdravotnictví a sociálního zabezpečení bylo během loňského roku odloženo 235 nemluvňat. V roce 2008 bylo zaznamenáno 202 případů. Jen v období během 31. října až 19. listopadu letošního roku bylo v Baby Boxu zanecháno 18 dětí. Některé děti pocházely od svobodných mladých žen, jiné matky své děti opustily kvůli vlastním rodičům či postižení dítěte. Byly tu i případy novorozeňat pocházejících z nemanželského vztahu.

„Některé opuštěné děti jsou výsledkem incestu či znásilnění,“ řekl misionář Jeong Yeong-ra. „Ale většina je svobodných mladých dívek nebo z nemanželského vztahu.“

Pastor Lee Jong-rak za tento nárůst viní zejména speciální zákon vztahující se k adopci, který byl schválen v srpnu loňského roku. Podle něho musí být všechna narození úředně zaregistrována předtím, než budou děti předány k adopci. 

V mnoha případech tak končí životy novorozeňat svobodných matek v momentu, kdy se narodí. Loni v březnu zemřelo v Ulsanu novorozeně, které se narodilo ženě ve věku kolem třiceti let, a které bylo opuštěno na záchodě benzínky. V únoru bylo v Gimhae nalezeno další mrtvé novorozeně, jež jeho vlastní matka zaživa pohřbila.

Opuštěné děti nejsou státem chráněny. Starají se o ně bez jakékoli státní dotace soukromá zařízení, která jsou závislá na podpoře občanů. Vláda nyní požaduje, aby byl tento jediný Baby Box v Jižní Koreji uzavřen. Argumentují to slovy, že toto nelicencované zařízení pouze „podporuje opouštění dětí.“ 
 

“Namísto toho, aby po nás požadovali uzavření zařízení chránící opuštěné děti a neprovdané matky, o které se stát nestará, by měli otevřít vlastní zařízení na ochranu dětí a měli by nabídnout matkám vlastní pomoc,“ řekl Jeong. 

Jediná pomoc, kterou vláda v současné době poskytuje, je ta, že neprovdaným matkám měsíčně přispívá 70 000 wonů (1 315 Kč). Ještě před srpnem tato pomoc činila pouhých 50 000 wonů (937 Kč). Žádná neprovdaná matka tak nemůže ze státní podpory vychovat vlastní dítě a je zcela závislá na podpoře rodiny či soukromých zařízení. 

Odborníci se shodli na tom, že tento problém naléhavě vyžaduje lepší sexuální výchovu mladistvých a větší podporu svobodných matek. „Pokud chceme počet opuštěných dětí zmenšit, musíme vytvořit prostředí, ve kterém mohou svobodné matky své děti vychovávat samy,“ řekla Noh Hye-ryeon, profesorka sociálního zabezpečení na univerzitě Soongsil. „Potřebujeme lepší ekonomickou a institucionální podporu svobodných matek.“ 

Dokument o Baby Boxu v Jižní Koreji můžete shlédnout na tomto odkazu:



Sdíleno z: KorejskéZprávy
ZDROJ: hani.co.kr a lifenews.com
FOTO: hani.co.kr

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9