Korejci jsou pyšní na kulturní dědictví, K-pop

12:00 | 24.12.2013 Peťul_TripleS 8
Korejci jsou velmi hrdí na svou kulturu a to zejména na pop kulturu díky K-pop boomu a myslí si, že úroveň kultury je vysoko nad úrovní jejich ekonomiky. To vše a ještě více zjistil průzkum.
Korea
Korea FOTO: tourismasiaweekly.com
Průzkum byl proveden ve středu, 18. prosince.

Průzkum pod názvem „myšlení a hodnoty Korejců 2013“ Ministerstva kultury, sportu a cestovního ruchu zahrnul 2537 respondentů ve věku mezi 19 až 79 lety. Respondenti projevili, že jsou hrdí na kulturní dědictví (93,1%), tradiční korejský hanbok a korejské jídlo (92,7%), konfuciánské hodnoty, včetně loajality a respektu vůči starším lidem (85,9%) a pop kulturu, včetně K-popu (81,5%).



Úcta k pop kultuře se zvýšila o 27,9% od roku 2008, kdy to činilo pouze 53,6%.

Okolo 54,5% si myslí, že úroveň kultury v zemi má vyšší úroveň než jejich ekonomika. Okolo 31,5% respondentů řeklo, že se země stala kulturně vyspělým státem. Asi 21,1% má názor, že ekonomika země dosáhla úrovně vyspělé země, zatímco jen 5,2% říká, že zákony dosáhly stejné úrovně jako v rozvinutých zemích. Pouhých 3,5% procent uvedlo, že politicka kultura země je na stejné úrovni jako v rozvinutých zemích.

„Nedávná řada Korejského kulturního dědictví (památek a tradic) byla úspěšně přidána do seznamu kulturního dědictví UNESCO a příběhy celosvětové popularity K-popu přinesly toto vnímání,“ řekl Kim Dae Kyun, úředník ministerstva.

Rodina



Korejci uvedli, že se cítí šťastně 6,9 z 10. Čím více členů rodina měla, včetně manžela nebo manželky, tím šťastněji se cítili. Uvedli, že nejdůležitějším faktorem štěstí je zdraví, poté manžel/ka, děti, majetek, kariéra a přátelé.

Výsledky také ukázaly, že děti přinesly největší uspokojení Korejcům (8,4 z 10), poté manžel/ka (8,3), přátelé (7,8), náboženství (7,2) a kariéra (7). Nejméně uspokojivé faktory byly kulturní život (6,3) a úroveň příjmů (6,6).

Tradiční preference synů se dramaticky snížila, protože 66,2% respondentů uvedlo, že by raději dceru než syna, kdyby měli jen jedno dítě. Pokud by mohli mít tři děti, 58,4% uvedlo, že by chtěli syna a dvě dcery.

Okolo 32,1% respondentů uvedlo, že si jsou bližší s příbuznými z matčiny strany než z otcovy. „Mladší respondenti uvedli, že mají blíže k matčině straně jejich rodiny, což naznačuje, že Korea se pohybuje směrem k jakési rodové společnosti,“ řekl úředník.

Při výběru manžela jak muži i ženy považují osobnost jako nejdůležitější faktor. Nicméně muži dávají větší váhu na vzhled ženy (38,5%), zatímco ženy více oceňují jejich povolání nebo bohatství.

Společnost



Okolo 53,4% respondentu si myslí, že je Korea rodově rovnocenná. Tento výsledek se zvýšil od roku 2008 o 23% (v roce 2008 - 30,4%). Muži (57,2%) si to myslí více než ženy (49,5%). Asi 52% uvedlo, že by si raději užili svůj život, jak ho mají nyní než se připravovat na budoucnost, a okolo 45,5% si myslí, že by se lidé mohli pohybovat na společenském žebříčku, pokud by chtěli.

Nejčastější vnímanou podmínkou pro vytváření života v Koreji k lepšímu byl ohled na ostatní, poté rovnocenná příležitost pro všechny, respekt ke starším lidem a komunikace mezi lidmi.

„Všichni respondenti uvedli, že dnešní teenageři postrádají ohled k ostatním. I uprostřed intenzivích sporů o politických, ekonomických a sociálních problémech si lidé uvědomují společenské hodnoty, aby dali přednost ostatním,“ dodal.

Průzkum byl pátým svého druhu, dříve se provedl v letech 1996, 2001, 2006 a 2008.

FOTO: koreaherald.com, gregsamborski.com, iamkoream.com
ZDROJ: koreaherald.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9