Čínští vědci získali první přesné obrazy vodíkových vazeb

19:30 | 29.11.2013 Erik 1
Stalo se tak poprvé v historii v laboratořích Národního centra pro nanotechnologie (NCNST) v Pekingu a tohoto významného úspěchu bylo dosaženo pomocí zařízení využívající bezkontaktní atomární mikroskopie (AFM).
Ilustrační obrázek - atomové vazby
Ilustrační obrázek - atomové vazby FOTO: european-coatings.com
Ačkoliv se věda studiem vodíkových vazeb zabývá již od padesátých let 19. století, dosud mohla výzkum zakládat jen na jejich projevovaných vlastnostech. Přitom jde o naprosto zásadní jev ovlivňující chování nejdůležitějších molekul v přírodě – udržuje například u sebe dvě větve šroubovice DNA a mnoho enzymů je používá jako katalyzátor reakcí v těle živých organismů.

„Když použijeme analogie, doteď jsme byli schopni rozlišit z vesmíru skupinku lidí stojících v řadě za sebou. Nyní vidíme, jak se mezi sebou drží za ruce,“ vysvětluje Qiu Xiaohui, jeden z členů výzkumného týmu. „Pomocí naší verze bezkontaktního AFV, na kterém jsme pracovali zhruba pět let, dokážeme přesně analyzovat strukturu vodíkových vazeb a přímo měřit jejich úhel a délku.“

Objev otevírá doteď uzamčené dveře v oblasti studia mezimolekulárních procesů a může být využit pro výzkum nových materiálů a ve vývoji léčiv. V zahraničí byl tento úspěch popsán 1. listopadu v prestižním časopise Science.  


ZDROJ: xinhua.net

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9