iPanda - multimediální vstupenka do pandího světa

20:00 | 20.11.2013 Erik 8
Projekt iPanda byl pro veřejnost spuštěn v srpnu tohoto roku společností China Network Television a nabízí unikátní možnost být po celý den nablízku pandám žijícím ve Výzkumném centru ve měste Chengdu.
Logo projektu iPanda
Logo projektu iPanda FOTO: ipanda.com
Pokud byste chtěli mít možnost mít tyhle roztomilé chlupáče na dosah ruky a doslova jim koukat přes rameno při všech jejich zážitcích a často i komických eskapádách, pak jsou následující řádky určeny právě vám. Není potřeba kvůli tomu podstoupit dlouhou cestu letadlem. Stačí jedno kliknutí na počítači nebo mobilním telefonu. Jen pozor na časový posun - ten je pro Čínu v zimních měsících celých 7 hodin.



Projekt využívá více než 30 kamer uvnitř Centra pro výzkum a odchov pand velkých, které jsou pečlivě umístěny tak, aby jejich přítomnost pandy žádným způsobem nerušila. Všechny pracují v nepřetržitém provozu a snímají své okolí v HD kvalitě. V monitorovací centrále je následně vybráno deset kamer, jejichž signál bude v daný okamžik živě přenášen internetovým uživatelům, přičemž kamera snímající nejzajímavější scénu poskytuje divákům výjev v plné, neredukované kvalitě. Obraz může být během dne doprovázen komentářem v několika světových jazycích. K dispozici je také výběr toho nejlepšího za minulý den a série dokumentů o životě a historii pand velkých natočených stanicí CCTV, která je vlastníkem China Network Television.



Ne webové stránce byla také vytvořena platforma nazvaná Panda Town poskytující údaje o více než 100 pandích „hereckých hvězdách“ a umožnující jejich fanouškům se zapojovat do diskuze o svých největších oblíbencích. Návštěvníci si budou moci vybrat ze šesti kanálů: Zahrada pro dospělé pandy, Školka, Hřiště pro matky s dětmi, Jesličky pro nejmenší, Vila č.1 a Výběrový kanál. Zároveň byl registrován účet na sociální síti Facebook, mikroblogu Sina Weibo a serveru YouTube – vždy pod jménem iPanda. Příspěvky se na nich aktualizují na denní bázi a krom aktuálních komentářů se v nich můžete dozvědět ledacos i o historii pand velkých a ochraně přírody vůbec.



Podle slov ředitele výzkumného centra, pana Zhang Zhihe, přišla původní idea o živém celodenním vysílání před šesti lety z jednoho z partnerských měst Chengdu v zahraničí. Není se čemu divit. Podle mezinárodního průzkumu ve vnímání obrazu Číny provedené v roce 2012 ve světě porážejí pandy i tak velké ikony jako jsou Zakázané město nebo Velká čínská zeď. Přesto tenkrát nebyly na uskutečnění projektu dostatečné prostředky. Situace se změnila, když tento nápad zaujal vedení čínské televize CNTV. V jejím oficiálním vyjádření po dokončení projektu je iPanda „darem všem lidem, kteří milují tyto obdivuhodné tvory, přírodu a přátelství.“




„Kromě seznamování se s pandami a snahou o jejich ochranu je cílem projektu také ekologická výchova,“ dodává Zhang Zhihe. „Výzkumem toho, co bylo příčinou toho, že se staly pandy ohroženým druhem a šířením těchto informací chceme přispět k pochopení vztahu mezi lidmi a životním prostředím. Pomůže to zvýšit u veřejnosti povědomí o jeho ochraně. Chráníme tím i sami sebe a naši budoucnost.“



Poznámka: Tento článek je věnován Eunce, jejíž články a korektury prostupují celým AsianStyle jako vzácná stříbrná nit. 


ZDROJ: Huang Zhiling, Liu Yiran, chinadaily.com
FOTO: ipanda.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9