Na Korejce se zrakovým postižením čekají nová pracovní místa

13:00 | 16.10.2020 Eunka 0
Družstvo organizované skupinou studentů Soulské národní univerzity přispívá k řešení společenského rébusu - vytváření pracovních míst pro zrakově postižené osoby.
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: pxfuel.com
Podle Korejské agentury práce pro osoby se zdravotním postižením činila míra zaměstnanosti zrakově postižených v loňském roce 42,6 procent. Míra zaměstnanosti u těžce zrakově postižených osob zůstává velmi nízká na 19,1 procentech, přičemž většina nevidomých pracuje jako maséři. Jinými slovy, mají omezený výběr pracovních míst.

Právě proto vytváří družstvo Bom Geuneul (což znamená jarní stín) organizované skupinou studentů Národní univerzity v Soulu od roku 2018 nové pracovní možnosti pro zrakově postižené. 

Takovým nově vytvořeným pracovním místem je "Blind Mental Care", což je psychologická poradenská služba, kterou mohou vykonávat zrakově postižené osoby, které jsou zvyklé na tmu a mají citlivý sluch. Tato služba může poskytnout lidem se zrakovým postižením nová pracovní místa a nabídnout duševní péči těm, kteří jsou vystaveni extrémnímu stresu.

Tato psychologická konzultační služba se provádí mezi klientem a zrakově postiženým ošetřovatelem v místnosti, ve které nejsou žádná světla a pro zajištění anonymity se tam používají pouze přezdívky. I přes krátkou historii (méně než dva roky) přitahuje služba významnou pozornost, přičemž počet zákazníků se odhaduje na více než 250.

"Psychologická konzultace s profesionály pod jasným světlem může u pacientů vyvolat pocit, že se stali předmětem nějakých experimentů." řekl Cho Eun-ki, vedoucí družstva Bom Geuneul. "Naše konzultační služba jim naproti tomu umožňuje vyprávět své příběhy v pohodlnějším prostředí."

V současné době pracuje pro Bom Geuneul celkem 10 osob, z nichž devět z nich patří k osobám se zrakovým postižením.

ZDROJ: koreabizwire.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9