Zahraniční studenti budou moci v Jižní Koreji i pracovat

13:00 | 04.10.2020 TerkaS 0
Se stárnoucí populací se potýká i Jižní Korea a nyní se snaží proti tomuto jevu zakročit nabídkou práce studentům ze zahraničí. Jaké výhody budou mít studenti ze zahraničí?
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: Shutterstock.com
Jižní Korea ve snaze zakročit proti úbytku populace povolí od roku 2022 více zahraničním studentům pracovat na jejím území. Pokud cizinec vystuduje univerzitu zaměřenou na strojírenství či vědu, získá od druhé poloviny roku 2022 neprofesní pracovní vízum či vízum E-9, uvedlo ministerstvo hospodářství a financí. Od tohoto kroku se očekává, že pomůže malým a středně velkým firmám najímat více talentovaných cizinců.

Vláda také rozšíří program povolující nadaným cizincům držení dvojího občanství, aby do země nalákalo víc talentů. Podle zákona se cizinec, který získá korejské občanství, musí vzdát občanství jiné země. Nicméně, výjimkou jsou nadaní cizinci, kteří se specializují v jednom ze čtyř sektorů. Těmi jsou umění, sport, vyspělá technologie a věda. Od září také vláda udělila výjimku cizincům v dalších šesti sektorech, mezi nimi jsou například zaměstnanci velkých společností a držitelé práva duševního vlastnictví.

S postupným stárnutím obyvatel zahájí vláda diskuze o navýšení věkového limitu pro seniory, kteří mají nárok na různou finanční podporu. Nyní mají lidé nad 65 let nárok na různé výhody, jednou z nich je ježdění metrem zcela zdarma. Poprvé v historii země počet lidí starších 65 let minulý rok překonal 8 milionů obyvatel, zatímco celkový počet obyvatel rostl vůbec nejpomalejším tempem. V roce 2019 zůstal počet obyvatel Jižní Koreje skoro neměnný s 51,85 miliony. Vláda odhadla, že počet Jihokorejců starších 65 let by v roce 2025 mohl překonat 10 milionů a do roku 2047 by mohl vystoupat až na 18,79 milionů či 38,4 procent celkové populace.

Co říkáte na kroky Jižní Koreje vy? Souhlasíte s nimi?

ZDROJ: en.yna.co.kr

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9