Japonsko myslí na práva zvířat

13:00 | 26.08.2020 Eunka 0
Studijní skupina ministerstva životního prostředí v červenci projednávala práva zvířat a povinnosti chovatelů. Japonci nechtějí, aby se jejich mazlíčci trápili, měli malé klece nebo se museli neustále množit.
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: pickpik.com
Studijní skupina ministerstva životního prostředí v červenci tohoto roku projednávala práva zvířat. Také v Japonsku je třeba řešit zneužívání a špatné podmínky domácích mazlíčků. O čem se tedy jednalo?

Podle všeho by měly být zavedeny limity počtu psů a koček, které mohou chovatelé a chovatelské stanice chovat, aby byla zajištěna řádná péče o zvířata. Podle plánu by se chovatel mohl postarat až o 15 psů nebo 25 koček, zatímco zaměstnanec obchodu s domácími zvířaty by se mohl postarat o 20 psů nebo 30 koček. Za nedodržování těchto norem by hrozilo odebrání licence k chovu.

Pokud jde o chov a rozmnožování, ministerstvo navrhlo, aby se nemnožila zvířata starší šesti let. Současná praxe nucení stárnoucích zvířat k reprodukci je totiž krutá. Zvířata by také měla mít pro sebe dost prostoru, proto skupina řešila i velikost klecí a kotců v prodejnách s domácími mazlíčky. Klec by měla být alespoň 1,5krát větší než velikost zvířete, aby se v ní mohlo pohybovat.

Ministr životního prostředí Shinjiro Koizumi řekl na tiskové konferenci, že konkrétní předpisy jsou zaměřeny na zajištění zdraví a bezpečnosti zvířat. Nové předpisy by měly vstoupit v platnost příští rok.

Japonsko v červnu loňského roku změnilo zákon o ochraně zvířat, aby zajistilo humánní zacházení s domácími mazlíčky, ale jelikož postrádá zvláštní předpisy proti vzpurným chovatelům a v obchodech s domácími mazlíčky, což místním orgánům ztěžuje zásahy, je třeba s tím něco udělat.

Revidovaný zákon, platný od června 2021, také zakazuje prodej psů a koček mladších 56 dní, protože odborníci poukazují na to, že zvířata oddělená od své matky v raném věku mají tendenci více kousat a navíc to není humánní.

Od června 2022 by měli majitelé a chovatelé svoje mazlíčky čipovat, aby se zabránilo ztrátě zvířete či zatoulání.

ZDROJ: english.kyodonews.net

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9