Konec jedné legendy. Olympus prodává svou divizi fotoaparátů

13:00 | 18.07.2020 VIet Tran 0
Nadšenci do fotografování mají důvod ke smutku – a pro veterány to platí hned dvojnásob. Japonská společnost Olympus se rozhodla opustit výrobu fotoaparátů a soustředit se na jiné technické sektory.
Olympus byl dlouho váženým hráčem na trhu fotoaparátů.
Olympus byl dlouho váženým hráčem na trhu fotoaparátů. FOTO: Olympus
Společnost Olym​pus celou divizi zobrazovací techniky prodá investiční firmě Japan Industrial Partners za blíže nespecifikovanou částku, oznámila společnost v tiskové zprávě. Olympus se fotografickému byznysu věnoval úctyhodných 84 let. Dříve se věnoval především mikroskopům a dalším optickým produktům, až v roce 1936 představil svůj první model fotoaparátu – akordeonově skládaný Semi-Olympus I

Ve své době stál ohromnou sumu, postupem času začal uvádět na trh přístupnější a modernější fotoaparáty, až se na začátku 70. stal největším výrobcem v sektoru. Dle mnohých expertů zcela zaslouženě, nadšenci do fotografování si modely od Olympu oblíbili především díky jejich malým rozměrům a hmotnosti, plusové body nahrály i na svou dobu kvalitní objektivy.

Pozice této japonské firmy na globálním trhu se ale začala viklat na přelomu tisíciletí, kdy v oblasti fotografie působili další silní konkurenti. Pád z výšin urychlil pak nástup mobilních telefonů se stále lepšími zabudovanými fotoaparáty a digitální bezzrcadlovky střední třídy, kde Olympus doposud dominoval, pomalu ztrácely na oblibě. Obecně vzato se kvůli mobilům zmenšuje celý trh s fotoaparáty, tudíž by přeorientování výroby na zrcadlovky vyšší třídy firmě nejspíše nepomohlo. 



Firma musela v minulosti také čelit účetním skandálům, kdy ji žalovalo šest bank a dalších finančních subjektů. Nyní je společnost již třetím rokem ve ztrátě, tudíž prodej divize, v níž se Olympu již dlouhodobě nedaří, považují analytici za rozumný krok. Ke konečné dohodě by mělo dojít ještě letos.

Zbytek oddělení Olympu si tak může oddychnout. Firma se nadále věnuje výrobě zdravotnických a vědeckých optik a technologií, kde se jí prozatím ještě daří. 

Zdroj: The Verge, tisková zpráva
FOTO: Mediální centrum Olympus

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9