Jižní Korea chce zakázat polystyrenové bóje

13:00 | 01.06.2020 Eunka 0
Ministerstvo pro oceány a rybolov v Jižní Koreji oznámilo, že do roku 2025 nahradí všechny plastové bóje, jednu z hlavních příčin plastového odpadu v moři, těmi, které jsou vyrobeny z ekologických materiálů.
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: libreshot.com
Polystyrénové bóje, které se v Jižní Koreji v současnosti používají na farmách s mořskými řasami a ústřicemi, se mohou snadno rozpadnout na malé částice, protože bývají zasaženy mořskými vlnami. Tyto částice jsou hlavní příčinou mořského odpadu. Je tedy nutné s tím něco udělat.

Částice polystyrenu tvoří 55 procent veškerého plastového odpadu v moři. V loňském roce bylo farmami po celé Jižní Koreji využíváno zhruba 55 milionů bójí, z nichž 75 procent (41 milionů) bylo vyrobeno z polystyrenu.

V reakci na to vláda už v roce 2015 zahájila ekologický projekt, který měl do roku 2022 nahradit 50 procent všech plastových bójí těmi, které byly vyrobeny z ekologických materiálů. Jak se to dařilo? 

Tento plán však čelil nezdarům, protože ekologické bóje byly dražší a těžší než polystyrénové a měly tendenci klesat, pokud absorbovaly příliš mnoho vody. Nyní se však podařilo vytvořit ekologicky šetrné bóje, které jsou odolné, recyklovatelné a dokáží se udržet nad hladinou.

Vláda tedy do konce roku zařídí, aby se v hlavních přístavech posbíraly plastové bóje a byly nahrazeny vhodnými ekologickými. Do roku 2025 by pak měly být všechny polystyrénové a plastové bóje odstraněny a vyměněny. 

ZDROJ: koreabizwire.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9