V Soulu začal boj s periodovou chudobou

14:00 | 09.12.2018 TerkaS 1
Metropolitní vláda v Soulu spustila zkušební program, během něhož bude v hlavním městě Jižní Koreje poskytovat v deseti veřejných zařízeních zdarma dámské hygienické potřeby. Pokud se chcete dozvědět více, přečtěte si náš článek.
Box s dámskými hygienickými potřebami
Box s dámskými hygienickými potřebami FOTO: english.seoul.go.kr
Zkušební program Metropolitní vlády v Soulu zajistí zcela zdarma distribuci dámských hygienických produktů na deseti veřejných místech, zahrnujíc mimo jiné Muzeum umění a Muzeum historie v Soulu, ve snaze najít řešení takzvané periodové chudoby mladých žen.

Program byl zahájen v říjnu a je součástí novelizovaného zákona o rovnosti pohlaví, který navrhuje, aby vláda tyto produkty poskytovala bezplatně na veřejných místech a zařízeních, zejména při naléhavých situacích. Nespočet organizací bojujících za ženská práva se domáhalo tohoto programu především po tom, co se na veřejnost v roce 2016 dostala zpráva, že mladé dívky z rodin s nízkými příjmy během periody používaly stélky do bot, jelikož hygienické produkty pro ně nebyly cenově dostupné.

Tento případ byl použit jako příklad periodové chudoby v Jižní Koreji, termínu používanému v znemožnění přístupu ke zdravotnickým produktům z důvodu finanční tísně. Ze zahraničních studií vyplývá, že u žen potýkajících se s periodovou chudobou je větší riziko výskytu deprese a úzkostí a že tyto ženy by v pozdějším životě mohly vést nenaplňující milostné životy.

Metropolitní vláda v Soulu uvedla, že několik dalších míst na světě, např. New York a Skotsko, začalo poskytovat bezplatně zdravotní produkty pro mladé dívky z podobných důvodů. I přes nespočet akcí neziskových organizací pořádaných pro potlačení periodové chudoby zůstává Jižní Korea velmi drahým místem, co se týče zdravotních produktů spojených s dívčími dny.

Minulý rok Yuhan-Kimberly, jeden z hlavních výrobců zdravotnických produktů v Koreji, navýšil ceny svých vložek o 20 procent. Rozhodnutí firmy sklidilo vlnu kritiky, jelikož ceny vložek byly již mezi nejvyššími ve východní Asii.

K vyřešení problému vláda před spuštěním probíhajícího programu vznesla dotaz na 1475 obyvatel Soulu. Mezi účastníky se 92 % shodlo, že dámské produkty by ve veřejných zařízeních měly být zdarma. Někteří konstatovali, že tampony a vložky jsou nezbytnými produkty a měly by být zdarma pro všechny ženy kdekoliv.

"Toaletní papír je hygienickou nezbytností a na veřejných toaletách je pravidelně doplňován," řekl jeden z účastníků průzkumu. "Tampony a vložky jsou zdravotně nezbytné též. Tak proč nejsou dámské produkty poskytovány zadarmo?"

Vláda uvedla, že všechny názory budou během zkušební doby brány v úvahu.

"Během této doby zjistíme denní spotřebu produktů v zařízeních," řekl jeden z úředníků vlády. "Plánujeme následně příští rok tuto službu rozšířit a vše, co se během této doby naučíme a zjistíme, bude použito k úspěšnému řešení situace."

Místy, kde jsou bezplatně tyto produkty poskytovány, jsou: Muzem umění v Soulu, Muzeum historie v Soulu, Women's Plaza, domov mládeže Guro, Muzeum umění severního Soulu, Centrum ženského vývoje Jungbu, Metropolitní knihovna v Soulu, domov mládeže Gwangjin a Křesťanské společenské centrum Taiwha.

ZDROJ: koreaherald.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9