Kulturní šok: Trable korejského výměnného studenta v Čechách

06:43 | 29.03.2018 Zubata 0
Česko je poměrně oblíbená destinace mezi obyvateli Jižní Koreje. Proto si také poměrně velká část korejských univerzitních studentů zvolí jednu z našich vysokých škol za cíl svého studijního pobytu. Ale poznávání nové kultury není vždy lehké.
Praha, centrum turismu v Čechách
Praha, centrum turismu v Čechách FOTO: Judith Lu / flickr.com
Pro některé z přijíždějících studentů je Česká republika (a hlavně Praha) již známým místem, které již dříve navštívili třeba s rodiči na dovolené. Část z nich slyšela o naší zemi jenom z cestopisných pořadů, z blogů na Naveru nebo od svých kamarádů. Za tu dobu, kdy působím v zahraničním klubu naší univerzity, který se stará o výměnné studenty, jsem se setkala s mnoha z nich. Většině z nich se pobyt u nás líbí, nehledě na to, že velká část z nich po příjezdu zažije větší nebo menší kulturní šok. Zajímá vás, co na naší republice Korejce nejvíce překvapilo?​
 
  1. Jídlo je moc slané
짜, 짜! Většina návštěvníků z Koreje považuje české jídlo za příliš slané. V době, kdy poprvé sedí v české restauraci a zkoušejí tradiční české jídlo, většinou poznamenají, že i když jim jídlo chutná, tak jim přijde moc slané. I v porovnání s ostatními evropskými zeměmi Češi používají hodně soli a Asiati obecně nesolí v takovém množství jako Evropani. Proto spousta z nich považuje české pokrmy za přesolené.
 
  1. Sdílené koleje
V Koreji jsou vysokoškolské koleje přísně oddělené, kluci nemohou vstupovat do dívčí části a naopak. Ke vstupu do dívčí/klučičí části se používají celkem pokročilé bezpečnostní prvky, jako je například rozpoznání obličeje nebo otisk prstu. V České republice je naopak většina kolejí namixovaná, muži/ženy společně bydlí na jednom patře a sdílejí i koupelnu. Většina Korejek je z našeho systému ze začátku hodně šokovaná a pro spoustu z nich je společné soužití s kluky nepříjemné a nepohodlné (mužské části korejské populace to tolik nevadí :D).
 
  1. Češi hodně chodí
Podle mě je celkem známým faktem, že Češi jsou jeden z národů, který rád výletuje a nebojí se ujít v rámci poznávání přírody a památek dlouhé vzdálenosti. Korejci nechodí tak hodně jako my, a když jim řeknete, že se jde na procházku, očekávají spíš krátké courání se městem než třičtvrtěhodinový pochod rychlým tempem, který našinec často používá při přemisťování z místa na místo a při prohlídce pamětihodností.
 
  1. Shisha
Pokud si chcete v Koreji zakouřit shishu, existuje jen pár míst, kde ji nabízejí a je to dost drahá záležitost. Hodně lidí vůči ní má i předsudky, proto spousta Korejců ji tady zkusí poprvé. A tak spousta z nich s překvapením zjistí, že je v ní (jenom) tabák. A že se nestanou závislí po prvním zakouření.
 
  1. Česká pošta
Myslím, že nemusím nic dodávat. Snad jen že se poslední dobou trochu zlepšili.
 
  1. Pivo k obědu
Pivo v půlce pracovního dne… zvyk, nad kterým se mnozí pozastaví. Ale záhy ho velmi rádi přijmou za svůj. Hehe.


 
  1. Krádeže
Známé téma a nemilá zkušenost pro hodně přijíždějících cizinců. Položit si kabelku na stůl a odejít na záchod není v Koreji nic zas tak divného, zato v Praze je to odvaha. Krádeže jsou bohužel běžné i mezi studenty, což znamená nepříjemný zážitek pro určitou část výměnných studentů.
 
I přestože návštěvníky z Korejského poloostrova na naší republice mnohé překvapí, většina z nich odjíždí s hezkými vzpomínkami a dobrým pocitem. Kulturní rozdíly mezi národy existují a asi vždycky budou, vždyť to dělá vzdálené země tak zajímavé a přitažlivé. I když kulturní šok může být pro mnohé nepříjemnou zkušeností, pokud člověk přistupuje k rozdílům otevřeně, nakonec si dokáže zamilovat druhou kulturu i se všemi jejími nedokonalostmi.

ZDROJ: vlastní zkušenost
FOTO: commons.wikimedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9