Norebang aneb karaoke jako součást korejské kultury

06:48 | 12.01.2018 Teru 0
Naše zábava venku s přáteli se povětšinou skládá z návštěvy obchodního domu či posezení v hospodě nad plnou sklenkou dobrého českého piva. Jak se však po večerech baví mladí Korejci? Jednou z neodmyslitelných možností je samozřejmě karaoke.
Karaoke
Karaoke FOTO: flickr.com/photos/113306963@N0...
To, že se korejskému nočnímu životu nemůže rovnat kde jaké město, je všeobecně známo. Co ho však dělá tak jedinečným? Jaké aktivity mu dávají to právo se stavět na ono výsluní mezi ostatními? Kde jaké místo má své bary nebo kluby. V Soulu se však navíc krom nejrůznějších nočních restaurací pro ponocující návštěvníky, uzavřených barbecue a mnoho dalšího vyskytují i takzvané „norebangs“ .


Jared eberhardt / flickr.com
 
Noreabang, karaoke nebo singing room je neodmyslitelná část návštěvy Koreji a věřte, že žádný správný Korejec vás nenechá odletět zpátky bez toho, aniž byste to aspoň jednou zkusili. Ale není čeho se bát! Stačí se zaposlouchat do hlasů, které vycházejí z nejrůznějších místností, a zjistíte, že zpívat vážně neumí všichni. Celá tato záležitost je spíše o zábavě a prolomení ledů, než že byste se museli předvést. Tak se nebojte a opřete se do mikrofonu!

Je celá řada singing rooms. Po své zkušenosti můžu říct, že těmi nejoblíbenějšími je, jak se říká „zlatý střed“ – menší místnůstky obvykle s místy pro 4-5 lidí. Určitě se vás však dovnitř vejde více. Pokud je správná zábava, málokdo posedí. Součástí takovýchto místností je tradičně volný prostor právě pro vaše taneční kreace. A s cenou se samozřejmě zvětšuje i právě volno mezi gaučem a televizí. U té najdete nejen dva mikrofony na duet ale také doprovodné hudební nástroje, které vám váš zážitek jen umocní – nejčastěji je to tamburína. A samozřejmě nemůžeme zapomenout na doslova obří šanon s abecedním seznamem písniček. Moc se ale neradujte, než v nich totiž něco najdete, nejspíše vám vyprší čas. Nejlepší je si své oblíbené písničky ihned vyhledávat na televizi za pomocí obřího ovladače s celou korejskou abecedou.

Dalibor Simacek / flickr.com

Speciálním příkladem karaoke, se kterým jsem se v Korei setkala, byl „automat norebang“ , které jsou nejčastěji poblíž nejrůznějších škol spíš než v centru nočního života.
Jedny prosklené dveře za druhými až na konec chodby. A z každých se ozývá jiná hudba, jiný hlas, jiný styl. A přestože to na mě jakožto na cizince působilo poměrně chaoticky, nedokázala jsem popřít určitou fascinaci tímto místem, které by se zaručeně stalo i mým útočištěm o volných hodinách ve škole. Stačilo si pouze najít prázdnou místnost, vhodit požadovanou částku do automatu a mohli jste začít zpívat. Ideální pro ty, kteří si chtějí vytrénovat své pěvecké schopnosti nebo prostě mají volnou chvíli, než jim dojde společnost. A nikdo na vás nebude koukat divně, že jdete sám.
 

Llama love / flickr.com

A jak vlastně na to?

První upozornění – stejně jako v celé Koreji, nespoléhejte na to, že recepční bude umět anglicky. Přestože jsme se setkali i s mladými lidmi na recepci, vždy nám singing room vybavovali naši kamarádi. Ani zbytek karaoke není zrovna přívětivý pro neznalce korejštiny nebo minimálně hangulu. Pokud si chcete zazpívat spolu s vašimi oblíbenými idoly, budete se muset smířit, že zde žádný přepis neexistuje. Celý text písně většinou i její název je bohužel ve znacích. Pokud tedy neumíte číst nebo si nepamatujete celý text z hlavy, nezoufejte. V playlistu najdete i spolu známých anglických písniček.

Rezervovat místnost můžete dvěma způsoby. Buď zaplatíte čas strávený uvnitř nebo si předplatíte počet zpívaných písniček. Ve většině případů vám dají přímo vybrat. Také nezapomenou nabídnout drobné občerstvení či nápoj. A věřte, že vám minimálně voda přijde po vašem velkém solo koncertu vhod.

Pak už se jen stačí pohodlně usadit, nasadit na mikrofony roztomilé hygienické čepičky, které vždy při příchodu dostanete, a správná zábava může začít!

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9