Jak cestovat po Íránu? S turistickým průvodcem!

14:09 | 20.10.2017 KimSeoHwa 0
Recenze na novou knihu nakladatelství Jota: Írán od autorek Hilary Smithové s Marií Olejníkovou. Je známo, že pokud cestujete do zahraničí, je více než užitečné pořídit si turistického průvodce...
Přebal knihy Írán
Přebal knihy Írán FOTO: jota.cz
Kniha Vás zve do jedné z nejbezpečnějších zemí Blízkého východu, ačkoliv není pobyt v ní zcela bez pravidel...

Írán je nádherná a pestrá země, z níž  dýchá kouzlo minulosti. Pestrost krajiny je obrovská a najde se v ní prakticky každý- od obdivovatelů památek po milovníky rozličných druhů sportu. Města jsou plná temných zákoutí, mají bohatou minulost a žádný návštěvník si nesmí nechat ujít teheránský bazar či kolébku staré perské víry, město Jazd.

FOTO: jota.cz

A nyní samotná kniha... Jednotlivé kapitoly jsou logicky uspořádané, kniha je přehledná a plná užitečných informací. Vazba je lepená nejmodernějšími technologiemi. Na začátku je přehledná mapa Íránu s vyznačenými nejzajímavějšími typy k návštěvě. Dále jsou fotografie některých památek a obyvatel tohoto krásného kousku země.

Dělí se na několik částí. Do první části spadají všeobecné a praktické informace, které se Vám jistě budou hodit, abyste neudělali nějakou botu. Můžete se dočíst o geografických podmínkách a podnebí, nebo stručné dějiny tohoto státu. Dále něco málo k Íránské politice a není vynecháno ani zastoupení různých náboženství.

Druhá část je sám průvodce, kde najdete užitečné rady a náměty na výlety. Vždy je přiložena i přehledová mapa dané oblasti s příslušnou legendou a praktickými informacemi, jako jsou doprava, možnosti ubytování a různé služby. U jednotlivých památek z vybrané oblasti jsou uvedené i orientační ceny vstupného. V přílohách najdete krátký slovníček s užitečnými frázemi a glosář.

V průvodci mě zaujaly především živé fotografie míst a pak velmi čtivé popisy cest do různých měst, v nichž je barvitě vylíčen celý průběh cesty a co může návštěvník očekávat. Víc než užitečné mi přijde hodnocení kaváren v okolí měst nebo i ubytování. Nebyla jsem zklamaná ani výpiskami zajímavostí, třebas o lyžování nebo jak nakupovat perské koberce. 

Osobně jsem do Íránu nikdy necestovala, ale pokud bych se pro cestu rozhodla, rozhodně by mi tento turistický průvodce nechyběl v kapse. Vřele dporučuji i jeho pouhé přečtení. Je to skvělý zážitek.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9