MS 2014 ve fotbale - poslední zápasy asijských týmů

13:00 | 24.06.2014 LittlePrince 8
Před závěrečnými duely asijských týmů zůstávají ve hře o postup do osmifinále všechny tři její zástupci - Jižní Korea, Japonsko a Írán. 
oficiální logo světového šampionátu v Brazílii
oficiální logo světového šampionátu v Brazílii FOTO: tibsnews.com / FIFA
Japonsko
Hráči Japonska s jejich asi největší hvězdou Keisukem Hondou vstoupili do turnaje nejdříve prohrou 1:2 s Pobřežím Slonoviny a následně remízou 0:0 s Řeckem. 

První utkání odehráli Japonci sympaticky a na samotný zápas se dalo koukat. Po prvním gólu již zmíněného Hondy se ujali vedení. Pak ale přišel rychlý obrat dvěma slepenými góly a Japonsko vyšlo z tohoto zápasu bez bodu. Proti Řecku to snad mohlo být lepší, ale díky hlavní devíze soupeřů a to obrany se nakonec obě mužstva musela spokojit s remízou.

Ale díky tomuto bodu jsou Japonci stále ve hře a v posledním utkání skupiny C vyzvou již postupující, zatím neporaženou Kolumbii. Jelikož oba jeho soupeři o postup mají po třech a jednom bodu, budou Japonci věřit v remízu druhého souběžně hraného utkání, kdy sami musí zvítězit dvougólovým rozdílem, v případě výhry Řecka musí mít větší rozdíl v počtu vstřelených/obdržených branek právě s Řeckem.

Japonsko zvítězilo v kvalifikaci na MS 2014 ve skupině B Asijské fotbalové konfederace AFC.


Írán
Íránci jako jeden z hlavních outsiderů turnaje v prvním zápase remizovali 0:0 s Nigérií a v dalším utkání pak prohráli až v nastaveném čase druhého poločasu s Argentinou 0:1. 

Íránci se snažili zapojit do svého týmu hráče ze zahraničních lig (převážně těch evropských), aby trochu více oživili svoji hru a potažmo mohli pomýšlet na vyšší cíle na tomto turnaji. V prvním utkání s Nigérií se oba soupeři po většinu zápasu snažili o hru, ale kromě několika šancí a neuznaného gólu Nigérie se nemohlo nic jiného stát, než že se oba soupeři museli spokojit s bezgólovou remízou. V druhém utkání byla jasným favoritem Argentina, která mohla snad chtít zanechat lepší dojem, než po prvním utkání, kdy nebyla až tak přesvědčivá. Nicméně v tomto zápase se jí to nepodařilo a tak Írán mohl velmi překvapivě udělat dobrý výsledek, kdy v průběhu zápasu měli, co se týče příležitostí, více ze hry. Naneštěstí se ale nakonec Argentincům podařilo dát rozhodující gól v nastavení zásluhou jejich největší hvězdy Messiho.

K tomu, aby postoupili, se Íránci budou muset více vrhnout do útoku proti favorizované Bosně a Hercegovině, jež zatím na turnaji nevybojovala jediný bod a ačkoli už nemůže postoupit, bude chtít aspoň svým fanouškům udělat radost z dobrého výsledku, proto to může být nesmírně těžké vyhrát. Írán musí vyhrát a zároveň doufat v jakoukoli výhru Argentiny nad Nigérií a musí dát alespoň o dva góly více než Nigérie, pokud chce postoupit.

Írán zvítězil v kvalifikaci na MS 2014 ve skupině A Asijské fotbalové konfederace AFC.


Jižní Korea
Korea v úvodním zápase vyzvala Rusko, s kterým remizovala 1:1 a následně utrpěla porážku 2:4 s Alžírskem. 

První zápas byl až moc taktický, a tak toho oba týmy moc nepředvedli. Korea se sice po gólu
I Kun Hoa ujala ve druhém poločase vedení, ale záhy protivník srovnal a tak zápas skončil remízou. V druhém utkání mohla Korea teoreticky zvítězit, ale velmi špatný výkon v první půli znamenal pro Korejce nepříznivý stav 0:3. Ve druhém poločase nabrali ale úplně opačný směr a byli výrazně aktivnější, nicméně zlepšovat výsledek za tohoto stavu na této úrovni je takřka nemožné. Korea sice dokázala dát dva góly a díky své hře byla v dáli možnost na neuvěřitelné srovnání, ale to se Koreji nepodařilo.

V posledním utkání Korea vyzve o postup ze skupiny Belgii, jež byla před turnajem ověnčována titulem černý kůň, nicméně zatím působí rozporuplně, přesto postoupila. Pro to, aby Korea postoupila do osmifinále, bude muset Belgii porazit a doufat, že Rusko porazí nebo remizuje s Alžírskem. Korea mimoto bude muset nasázet Belgii v případě výhry Ruska o jeden gól více než Rusko, v případě remízy bude muset dát bezpodmínečně góly tři.


Japonsko má svůj den dnes 24.6. a oba zápasy v jeho skupině začínají ve 22:00 hodin večer.
Írán se pokusí o zázrak ve středu 25.6. od 18:00 hodin. Jižní Korea nastoupí k poslednímu zápasu ve čtvrtek 26.6. od 22:00 hodin.

Všichni tři mají stále naději na postup a ve všech případech se týmy z Asie budou muset snažit o aktivní hru s góly, pro fanouška i nefanouška určitě líbivé představení.

A fotbal, ač v zemích jako Japonsko a Jižní Korea není tím hlavním sportem, přeci jen dokáže na sebe strhnout pozornost a vyvolat i v obyčejných lidech nadšení a dopřát jim i v těžších chvílích radost. Jak se fandí v jednotlivých zemích, si můžete ve zkratce prohlédnout na níže přiložených obrázcích - z vrchu Japonsko, Írán, Jižní Korea.







Sledujete MS 2014 v Brazílii? Máte svého favorita? Držíte palce některému z těchto týmů? Podělte se s ostatními.


FOTO: mx.deportes.yahoo.com101greatgoals.comkoreaherald.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9