Korea levně aneb krásy Soulu zadarmo - část první

14:00 | 09.03.2018 Teru 1
Korejské přísloví praví, že lakomec nedá zadarmo ani rýmu. O Češích se pak naopak říká, že by naopak za nic neplatili. Dokáže si tedy Čech přijít na krásy korejského Soulu i s malým obnosem peněz? 
Náměstí Gwanghwamun
Náměstí Gwanghwamun FOTO: cotaro70s / flickr.com
Vycestovat do jiné země bývá většinou obtížné nejen na nervy ohledně všeho zařizování, ale také to bývá poněkud záběr pro samotný bankovní účet. Letenky, ubytování, strava, cestovné… Kde však najít peníze na samotnou zábavu, jakmile jste na místě? Každé město skrývá nejrůznější zákoutí a místa, která vám umožní užít si destinaci jako místní. A zadarmo.
Stačí se jen pozorně koukat kolem sebe!
 

Soulská městská zeď 

Soul díky svému nerovnému povrchu nabízí nejrůznější způsoby, jak si město prohlédnout s vrchu. Jednou z oblíbených možností byla a stále zůstává Soul City Wall, která zde stojí už od roku 1396, kdy obklopovala nynější hlavní město v dynastii Joseon.

Zeď se roztahuje na ohromných 18,6 km a její průměrná výška se pohybuje okolo 7 až 8 metrů. Dá se k ní dojet metrem linky č. 1 a č. 4 – zastávka Dongdaemun.

FOTO: lawepw / flickr.com
 

Bukchon Hanok Village 

Hanok jakožto tradiční korejské obydlí byl prvně postaven ve 14. století v době Joseonu. Není tedy lepšího místa, kde si zcela zadarmo užít historickou atmosféru než právě Hanok Village.

Bukchon Hanok Village se nachází v samotném centru města na cestě mezi paláci Gyeongbokgung a Changdeokgung. Nachází se zde přes 900 domů, a přestože některé z nich zůstávají jako soukromé rezidence, spousta z nich je otevřená pro veřejnost jako obchody, galerie nebo například čajovny či kavárny. Díky svému umístění nebývají však nejlevnější. Samotnou vesničku si však vychutnáte i pouhou procházkou, na které můžete narazit například i na další návštěvníky v tradičním oblečení, kteří dotváří tu krásnou atmosféru.

Tento skvost můžete najít na zastávce metra č. 3 – zastávka Anguk.

FOTO: Janko Luin / flickr.com
 

Fontána na mostě Banpo 

Pokud jste již znavení cestováním po památkách hlavního města, zamiřte k řece Han. Pohodlně se usaďte k hlavnímu mostu přes tuto soulskou řeku – k dvoupodlažnímu mostu Banpo, a užijte si jeden z Guinessových rekordů. Nejdelší fontána světa je nainstalovaná z obou stran a poskytne tak úžasný dvacetiminutový zážitek doprovázen nejrůznějšími světelnými efekty. Vše samozřejmě v doprovodu hudby. Samotnou show máte možnost zažít od května až do října každičký den v určitých intervalech.

Do parku se dá dojít pěšky od metra č. 3, 7 a 9 – zastávka Express Bus Terminal Station.

FOTO: travel oriented / flickr.com
 

Palác Gyeongbokgugung

Věřte nebo ne, i do největšího paláce v Soulu se dá dostat i bez placení lístků. Palác Gyeongbokgung se již od roku 1395 nachází v samotném centru města hned vedle náměstí Gwanghwamun. Váš výhled na něj můžou kazit moderní vysoké budovy kolem, avšak uvnitř stěn paláce se najde spousta míst, kde budete mít pocit, že jste opustili moderní dobu. V tom vám také pomůžou návštěvníci v hanboku – tradičním korejském oblečení. Kdo totiž přijde k bránám paláce v dobovém oblečení, je puštěn dovnitř bez jakéhokoliv dalšího placení.

My, Evropani, však těžko doma vlastníme takovéto oblečení. I na takové případy je Korea vybavená, a nejen v blízkosti paláce najdete nejednu půjčovnu zaměřenou právě tímto směrem. V poplatku bývají zahrnuty nejen šaty, ale také výpomoc pro dostávání se do nich, úschova vašich věcí a půjčení nejrůznějších doplňků, které si máte možnost vybrat.

A poté si už můžete užít návštěvu paláce, udělat si krásné fotky a vyzkoušet si tak jednu korejskou tradici na vlastní kůži.

K paláci jede metro č. 3 - zastávka Gyeongbokgung nebo i zastávka Anguk.

FOTO: Kate Nevens / flickr.com
 

Korejské národní muzeum 

Korea je země s velmi bohatou a také smutnou historií. Říká se, že o mentalitě národa nejlépe vyplívají jeho dějiny. A ty se nejlépe poznávají z pověstí, legend anebo například návštěvy muzeí. Soul nabízí více než dost muzeí, které stojí za to navštívit – War Memorial of Korea, Korejské národní lidové muzeum a další... Naše chudé peněženky však nejvíce zaujme Korejské národní muzeum nacházející se kousek od zastávky Yongsan. Nejen, že je to největší ze soulských muzeí, ale také je do něj vstup zcela zdarma, pokud se nechystáte na některé ze speciálních výstav.

Muzeum se nachází na zastávce metra č. 4 zvané Ichon.

FOTO: Republic of Korea / flickr.com
 

Tržiště Dongdaemun

Místem, které mi bylo řečeno, že při návštěvě Koreje určitě nesmím vynechat, bylo tržiště. Mezi to nejznámější patří právě tržiště Dongdaemun, kde najdete téměř vše, na co byste si pomysleli. Nemusíte ani nakupovat, abyste si užili onen temný svět úzkých uliček, kde na každém rohu se připravuje něco jiného. Procházejte se a pozorně se dívejte, ať vám neunikne jediná skulinka tohoto nového světa. A pokud vás přepadne hlad, jednoduše si sedněte k jednomu z těch malých stolečků a nakupte si velmi levné místní jídlo. Spousta prodejců bude jen ráda, že právě oni mají u svého stánku cizince!

K tržišti se můžete dostat metrem č. 1 a 4 – zastávka Dongdaemun.
 
FOTO: Fellne DaCat / flickr.com

A samozřejmě mnoho a mnoho dalšího!

Jen si musíte počkat na "Korea levně aneb krásy Soulu zadarmo - část druhá" - budu se těšit na vaše ohlasy!

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9