​Za Japonskem v Čechách! [březen]

18:38 | 01.03.2017 ilonad 7
Pokud váháte, kam byste mohli v březnu vyrazit za Japonskem, tak je tento přehled událostí pro vás jak dělaný!
ilustrační foto
ilustrační foto FOTO: vimeo.com/12315301, en.m.wikip...
Jaro začíná klepat na dveře a je to i znát na zvýšujícím se počtu akcí spojených se zemí vycházejícího slunce.  Pokud nevíte, kam byste mohli v březnu vyrazit za Japonskem, tak si vám dovolím představit pár událostí. Úplný přehled naleznete na stránce v záložce Události.


Festivaly

Pokud to nemáte do Olomouce daleko, tak již 1. března startuje festival Japonské jaro 2017 s podnázvem Mezi dvěma světy, v rámci kterého si můžete užívat Japonska po troškách každý den v březnu! Z bohatého programu, který naleznete zde, si vybere opravdu každý.

První březnový víkend se nese v duchu Japonska také v Ostravě, kde probíhá festival Japonské dny, kde kromě přednášek uvidíte například ukázku japonského tance, bojového umění aikidó nebo vystoupení hráčů na bubny taiko. Úplný program naleznete zde.

 


Přednášky

Návštěvníci olomouckého festivalu (Japonské jaro), kteří by se chtěli dozvědět něco více o sečné japonské zbrani, jistě ocení přednášku Jakuba Zemana s názvem „Japonský meč a jeho příslušenství“. Ti, kteří by raději bojovali štětcem nebo slovy, mohou zvolit například přednášku „Mezi kandži a zemí“ (Jan Vinkler, 6. 3.), „Jinotaje nejen japonského překladu“ (Petr Kabelka, 24. 3.) či „Mišima: Já a mé dva světy“ (Mgr. Dita Nymburská, 27. 3.). Zájemci o sociální a historická témata si přijdou na své na přednášce „Žena v kontextu japonské společnosti“ (PhD. Anna Křivánková, 3. 3.) nebo „Korejsko-japonské vztahy“ (Mgr. Michal Vodrážka, 22. 3.). Toť k mému výběru přednášek v Olomouci.

Z pražských událostí bych nejdříve ráda upozornila na návštěvu profesorky Mie Oby, držitelky ocenění za práci z oblasti asijského regionalismu, která vystoupí s přednáškou „The Development and New Challenges of Regionalism(s) in Asia“ dopoledne 3. 3. na Metropolitní univerzitě v Praze. Dále bych ráda vzpomenula přednášku o japonské deskové hře šógi (Filip Marek, 16. 3.) a přednášku „Monstrum u hory Óe, aneb o principech vyprávění ve středověkých ilustrovaných svitcích“ (Helena Honcoopová, 21. 3.).

Ostravský festival Japonské dny (3. 3. - 5. 3.) si pro vás připravil přednášky zabývající se japonskou historií, cestováním po Japonsku nebo japonským zeleným čajem.


Workshopy

Na výše zmíněném olomouckém festivalu si můžete vyzkoušet kromě psaní 17slabičné básně haiku (2. 3.) a origami (17. 3.) také japonské středověké umění války (21. 3.)! Milovníkům workshopů, pro které je příhodnějším místem Praha, mohu nabídnout jarní kaligrafické workshopy Denisy Ostré, s kterou si vyzkoušíte psaní znaků pro znamení čínského zvěrokruhu (12. 3.) nebo znaků spojených s jarem (26. 3.) na podkladový papír, který si můžete dozdobit ještě pomocí vodových barev.


Hry, filmy a sladké

Ten, kdo by chtěl trochu jiné kultury, má možnost vidět kjógeny „Hlemýžď", „Připoutaný k tyči" a „Zloděj tomelů“ v Divadle Na Prádle (2. 3., Praha) a poté vystoupení „Honekawa" a Sado kicune“ (16. 3., Olomouc).

Pokud máte naopak chuť na japonské filmy, tak v březnu máte v Praze na výběr z výborného animovaného snímku „Kluk ze světa příšer“ s degustací v Momoichi Caffeteria, nebo z němého filmu „Hogoraka ni Ayume“, kriminálního snímku režiséra Jasudžiró Ozy, který bude doplněn improvizovanou hudbou v podání českých hudebníků. V Olomouci je pro vás přichystaná komedie z prostředí onsenů, „Thermae Romae" (28. 3.), a kuchařské anime „Shokugeki no Souma" s mini-ochutnávkou (25. - 26. 3.). A v Ostravě poslední březnový víkend je zasvěcen filmovému festivalu Eigasai, který vám nabídne snímky Vypravěči", „Kulatý stůl - Kokko a fantazie jednoho léta", „ST - Červená a bílá akta" a „Plovoucí hrad".

 

Ten, koho bude honit mlsná už dříve, by měl navštívit podnik Momoichi Coffeteria především 18. 3., kdy si může pochutnat na sakura mochi a matche, nebo zajít na akci Klubu přátel orientálních jazyků, kteří budou 3. 3. slavit japonský svátek Hinamacuri.

V případě, že byste raději zůstali doma, tak tu pro vás máme také nabídku. V neděli 5. 3. si trochu přivstaňte a pusťte si na ČT :D od 9:20 romantický film „Šepot srdce“ s krásnou kresbou od studia Ghibli.



Na závěr ještě upozorním, že kompletní přehled událostí spojených s Asií (především však s Japonskem), které se konají v následujících týdnech, najdete zde. Seznam se neustále doplňuje o nové akce!

FOTO: Sigurd Rage/flickr.com,commons.wikimedia.org, Wally Gobetz/ flickr.comcommons.wikimedia.orgceskatelevize.czcommons.wikimedia.orgen.m.wikipedia.org/publicdomainpictures.netvimeo.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9