3D koncert Šanghajské filharmonie na březích řeky Huangpu

18:04 | 06.11.2013 Erik 4
3D zvukové technologie se již staly určitou samozřejmostí při návštěvě kin, jsou začleněny do domácích elektronických sestav, ale jen málokdy je o nich slyšet při koncertech vážné hudby. I to se však pomalu mění.
Šanghajská filharmonie
Šanghajská filharmonie FOTO: blog.nownews.com
Trojrozměrný koncert klasické hudby proběhl minulé pondělí, 28. října, v blízkosti šanghajského Mezinárodního dopravního a finančního servisního centra v severní části nábřeží zvaného Bund. Šanghajská filharmonie zde hrála pod taktovkou uznávaného dirigenta Chen Xieyanga a byla zde při této příležitosti poprvé použita technologie WFS (wave field synthesis) společně s 3D zesilovači napojenými na speciálně rozestavěný systém reproduktorů pod širým nebem.

Technologie WFS vytváří pomocí těchto individuálně ovládaných reproduktorů virtuální akustická prostředí a na rozdíl od sterea nebo standardního prostorového zvuku není závislá na tom, kde se posluchač právě nachází.


Místo "koncertu pod širým nebem" - šanghajské nábřeží Bund

Výsledkem byl výjimečný hudební zážitek s kulisou vytvořenou večerním nebem, světly velkoměsta a plynoucí řekou Huangpu. Jeho prvotřídní zvukové podání a efekty byly srovnatelné se samotným koncertním sálem. Skutečně to vypadalo, jako byste měli zakoupené vstupenky na ta nejlepší místa. Nebo jako byste byli hrdiny nějakého filmu a v pozadí hrál hudební doprovod.

Představení bylo součástí Mezinárodního uměleckého festivalu a zřejmě nebylo svého druhu posledním, protože Šanghajská symfonie již vyjádřila zájem o pravidelné pořádání podobných „koncertů pod širým nebem“.
 

ZDROJ: chinadaily.cn

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9