Nová show Taiji dobývá Peking

19:03 | 21.10.2013 Erik 2
Premiéra vystoupení nazvaného Taiji se odehrála 11. října v pekingském Poly Theather a dle reakcí diváků můžeme říci, že se režiséři Xiao Xiangrong a Sakya Dorjee elegantním spojením tance, bojového umění a filozofických principů trefili do černého.
Scéna z premiéry Taiji
Scéna z premiéry Taiji FOTO: chinadaily.cn
Je v podstatě úplně jedno, jestli jste o legendárním bojovém umění taijiquan slyšeli jen na půl ucha nebo se mu věnujete do hloubky. Principy taiji se v tomto případě podařilo přetavit do podoby 90 minut dech beroucí show a jako leitmotiv prostupují všemi jejími aspekty – od choreografie až po kostýmy. Má strukturu tanečního dramatu, ale ve svém jádru jde o varietní představení, které může připomenout grandiózní Cirque du Soleil s netradičním čínským nádechem.

Proč netradičním? Chybí zde svítivě barevné čínské symboly, které se při podobných příležitostech objevují. Místo nich je zde více strohé, téměř černobílé schéma, jenž proměňuje jinak rušný program na vyvažování protikladů jinu a jangu – základnímu kameni umění taijiquan.



Z dvaceti čtyř mladých učedníků Shaolin Tagou Education Group na jevišti vyzařuje energie a jejich vystoupení nepostrádá náboj, ale pravými hvězdami jsou samozřejmě sólisté, kolem nichž se jednotlivé, na sebe navazující scény točí – He Chao proměňující svou tvář pomocí masek, Wei Wei ohýbající své tělo do úžasných tvarů, Wu Changzhen a Kong Qian-qian létající pomocí provazů vzduchem nebo Qing Fengzi pohybující se na úzké rotující platformě vysunuté daleko do publika. Vše spojuje role cestovatele po pláních univerza, do které byl obsazen Issac Hou a jenž sám zazáří ve scénách nazvaných Prsten vesmíru a Magická křišťálová koule.

Kontrastem k nim jsou mistři taiji Ma Jianchao, Zhang Pu, Weizheng a Xiling předvádějící autentické formy tohoto bojového umění. Zlatým hřebem večera je finále, kdy se na pódiu objeví velmistr He Junlong a budete mít možnost vidět osm základních pohybů taiji v jeho podání s vysvětlením pomocí hlasového doprovodu.



Ačkoliv zřejmě zůstane nezasvěcenému toto umění i pak stejně záhadné jako před tím, rozhodně si užije jeho hypnotickou ladnost a pohybové ztvárnění. Koncepty života, času a energie je bez příběhové linie a hlubších charakterů velmi těžké ztvárnit (krom slov vypravěče tu není více příběhu než třeba v muzikálu Cats), ale můžeme směle tvrdit, že Taiji odvedlo ve zpodobnění čínské filozofie s její harmonií těla i mysli velmi dobrou práci. Nemálo k tomu přispívají multimediální projekce a hudba společně vytvářející atmosféru pro magii odehrávající se na jevišti.

Brzy budou mít možnost toto kouzlo ochutnat i obyvatelé měst Hangzhou, Shenzhen, Guangzhou, Taiyuan a Guiyang, kam představení na svém turné v nejbližší době zamíří. My můžeme doufat, že nezůstane opomenuto ani zahraničí a budeme se moci s podobnými projekty setkat brzy i v Evropě.


ZDROJ: Raymong Zhou
FOTO: chinadaily.cn

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9