Ken Mai - tanec mezi světlem a temnotou

18:00 | 04.10.2014 Erik 0
V pondělí 20. října představí v pražském Experimentálním prostoru NoD japonský tanečník butó Ken Mai svůj nový sólový projekt Dhyana / Meditation prodchnutý symbolismem života, smrti, erotiky a lásky.
Tanečník butó Ken Mai
Tanečník butó Ken Mai FOTO: Experimentální prostor NoD
Ken Mai je jednoznačně a bez nadsázky výjimečný člověk a umělec. Tanečník, choreograf a učitel butó, které sám studoval u jeho zakladatelů. Zároveň už po 20 let praktikuje zen buddhismus v chrámech a klášterech Kjóta. Vystupuje jak sólově, tak s nejrůznějšími soubory, herci, tanečníky, hudebníky a výtvarníky z celého světa. Zároveň mu není cizí spolupráce se starými lidmi a dětmi.

Čím je vlastně jeho umění butó unikátní? Na rozdíl od klasického baletu nebo moderního tance nevyžaduje jakoukoli formu. Klade však velký důraz na mentalitu tanečníka a vyžaduje schopnost transformace vnitřních pocitů a představ do fyzického pohybu. Vzpírá se jakémukoli škatulkování nebo vytváření mantinelů. Existuje tolik stylů, kolik je tanečníků butó, protože každý člověk je jedinečný ve svém vyjádření sebe sama.

Ve svém novém sólovém projektu Dhyana / Meditation se Ken Mai soustředí na téma mystiky života, smrti, erotiky a lásky. Taneční představení věnuje jedné z nejslavnějších indických svatých žen Anandamayi Ma a celému světu. Prostřednictvím meditace Dhyana se v něm snaží pohltit tmu a nastolit světlo mezi nebem a zemí.

Už z tohoto popisu je jasné, že jeho choreografie v sobě ukrývají duchovní rozměr. Nechybí jim ale ani smysl pro humor. Butó kombinuje s burleskou, prvky bojových umění, akrobacií, bubny a zpěvem. Ve své tvorbě je také ovlivněn německým expresionismem a extravagantní kostýmy doplňuje výrazným líčením.

Pokud vás naše pozvánka zaujala, pak vstupenky na představení Dhyana / Meditation je možné rezervovat a zakoupit s možností platby online zde.

Ken Mai bude v Praze krom svého vystoupení pořádat také dva velmi zajímavé workshopy nazvané Butó a květ zenu a Butó - tanec na 7 elementů. Detailní informace o nich naleznete na webových stránkách Experimentálního prostoru NoD.




ZDROJ&FOTO: Experimentální prostor NoD

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9