První Hallyu hvězdy

18:18 | 27.12.2012 arashinka 2
Máte pomětí, jak daleko sahá historie Hallyu vlny? Víte, kde se poprvé objevila, jaký byl její význam a původ? Pokud ne, to vše se dozvíte v tomto článku.
Skupina Tongsinsa v Edo
Skupina Tongsinsa v Edo FOTO: wikimedia.org
Ještě předtím, než se stali korejské popové hvězdy v Japonsku těmi nejvítanějšími Korejci, byli zde Tongsinsa, diplomaté vyslaní do Japonska v období království Joseon (1392-1910).



Tito lidé byli něco jako současné rockové hvězdy, neboť s sebou do Japonska přinášeli ty nejnovější mezinárodní trendy z Číny, Orientu a dalších zemí včetně samotného Joseonu. Diplomatická skupina se skládala z vládních úředníků, učenců, umělců a dalších osob, které byly společně vyslány do Japonska – z ostrova Tsushima blízko Joseonu do Edo, dnešního Tokya – kam je japonský císař pozval, aby se podělili o pokrok v diplomacii, politice, kultuře a dalších oblastech. Ať už tito diplomaté přišli kamkoli, přitáhli pozornost davu lidí, toužících po poznání nových věcí.
 

“Učenci, správci, bohatí muži a další lidé zajímající se o nové věci se toužili s těmito vyslanci setkat. Zvali je do svých domovů a správních budov na přednášky, na večírky a snažili se s nimi navázat přátelství. Z tohoto důvodu trvaly často jejich cesty i rok,“ řekl Lee Yong Hyeon, kurátor Chuncheon Národního Muzea. “Byli prvními Hallyu hvězdami.“

Podle dochovaných záznamů skupina Tongsinsa, skládající se až ze 450 lidí, začala Japonsko navštěvovat od roku 1429, v době, kdy se Joseon a Japonsko uznávali jako vzájemní sousedé.

Původní misí tohoto korejského týmu bylo vyžádat u japonské vlády zastavení pirátství mezi oběma zeměmi. Ovšem po japonské invazi do Koreje, v roce 1529, se z těchto vyslanců stali spíše agenti, kteří zaznamenávali vše, co v Japonsku spatřili či zaslechli. Rovněž se snažili přivést nazpět válečné zajatce a rukojmí.



Japonci naopak očekávali ty nejnovější informace z Číny, včetně informací o technologiích a čosonském umění. Do Japonska byly přivezeny jako dar stovky koní, uměleckých děl, oblečení, psacích potřeb, knih a zemědělských produktů. Doktoři, doprovázející vyslance, Japonce učili svým dovednostem a vědci učili o astronomii. K týmu se připojili i známí kaligrafové a malíři, kteří po sobě zanechali umělecká díla, zatímco učenci si prostřednictvím dopisů vyměňovali své názory.

“Prostřednictvím těchto vazeb s korejskými vyslanci vylepšili japonští intelektuálové svůj písemný projev. Vliv korejské kultury můžeme spatřit i v básních japonských intelektuálů, kteří se zapojili do vzájemné výměny s korejskými vyslanci,“ řekl Lee.

Korejci své věci z Japonska dokázali přivézt nazpět. V letech 1764 jeden z vyslanců, Jo Myeong, naučil Japonce jak příst a tkát. Naopak se do Koreje dostaly sladké brambory, které Korejce zachránily před hladověním.  



“Někteří vyslanci poté, co se vrátili z Japonska, po sobě zanechali Waka (japonská tradiční poezie). Zdá se, že obě země došly k vzájemnému porozumění svých kultur a sebe sama,” dodal Lee.  Podle záznamů byla do Japonska vyslána poslední skupina Tongsinsa v roce 1811.

Zdroj: KoreaHerald

FOTO: 
xn--9d0b32ffxspwe.kr
ttoontti0448.tistory.com
joinsmsn.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9