Proč byste neměli používat japonskou válečnou vlajku

12:00 | 26.04.2018 Zubata 1
Časté užívání japonské válečné vlajky v západních zemích je kontroverzním tématem pro mnoho asijských národů.
Vlajka Japonské císařské armády
Vlajka Japonské císařské armády FOTO: https://en.wikipedia.org/wiki/...
Design s vlajkou japonské císařské armády/námořnictva, nazývanou také vlajkou vycházejícího slunce, se v západních zemích v různém kontextu objevuje celkem často. Ve spojení s Japonskem je užívaná jako umělecký a stylistický prvek, tiskne se také na oblečení. Jenže používání vlajky vycházejícího slunce v obyvatelích mnoha asijských zemí nevyvolává příjemné pocity.

Japonská vlajka se slunečním kotoučem a z něj šestnácti vycházejícími paprsky byla oficiální verzí vlajky japonské císařské armády od roku 1870. Byla používána až do roku 1945, kdy bylo Japonsko ve 2. světové válce poraženo a kapitulovalo. Od roku 1954 používají vlajku v pozměněné formě pouze s osmi paprsky Japonské pozemní sebeobranné síly a v původní podobě se šestnácti paprsky Japonské námořní síly sebeobrany.

Vlajka Japonských pozemních sebeobranných sil 
Vlajka Japonských pozemních sebeobranných sil a Japonských námořních sil sebeobrany

Proč je ale její použití kontroverzní? Jak bylo již řečeno výše, vlajka v původní podobě byla znakem Japonské císařské armády. Japonská vojska nesla tuto vlajku i na začátku 20. století, tedy v době okupace Koreje, a později i za 2. světové války při obsazování Číny, Filipín a ostatních částí východní Asie. Vlajka se tedy pro mnohé stala symbolem japonského imperialismu, doby, která se byla pro mnoho lidí velice neútěšnou. V době okupace bylo v Japonsku podrobených zemích spácháno hodně válečných zločinů proti místnímu obyvatelstvu. Jedná se například o masakr v Nankingu (bývalém čínském hlavním městě), anexi Koreje, nucenou prostituci během druhé světové války nebo degragování místních na druhořadé obyvatelstvo. Byly páchány zločiny proti lidskosti a obyvatelé okupovaných zemí, především Koreje a Číny, si je dodnes pamatují. Použití japonské válečné vlajky má proto pro ně podobný význam jako pro nás užití hákového kříže. Není to úplně přesné přirovnání, protože vlajka není zakázaná v žádné zemi a je stále používána japonským námořnictvem, vyvolává ovšem podobné pocity jako znak Třetí říše. Zvláště pro Korejce a Číňany bývá použití japonské válečné vlajky většinou nepochopitelné a urážlivé. 

Obecná neinformovanost západního obyvatelstva vede k tomu, že předměty či obrázky s přitažlivým designem vycházejícího slunce bývají používány jako symbol Dálného Východu. Avšak to, co se na západě může zdát jako stylový a tajemný symbol Japonska, vyvolává u obyvatel asijských zemí smíšené pocity a pozdvižená obočí. Asiati jsou si obvykle vědomi toho, že jiné kultury nejsou tak dobře seznámeny s jejich historií, takže jim to nemají tolik za zlé, ale svědčí to zároveň o neznalosti a neinformovanosti ostatních zemí.  

Obraz vycházejícího slunce a jeho použití však sahá hlouběji do minulosti než jen do doby Japonského císařství. Je to také tradiční symbol štěstěny. Proto je vycházející slunce v různých variantách používáno v designu japonských společností dodnes. Objevuje se například na některých obalech piva Asahi nebo jako logo novin Asahi Shimbun. I když se ovšem nejedná přímo o stejný design jako je na vlajce, jeho užití stále vyvolává protichůdné reakce.


Znak vycházejícího slunce na pivu Asahi

Důvodem, proč jsem se rozhodla tento článek napsat, je to, že dnes jsem znovu zahlédla člověka, který měl na sobě tašku s touto vlajkou, pravděpodobně aniž by věděl, co to znamená. A že se oblečení a tašek s tímto motivem najde opravdu hodně: stačí se podívat například sem.

Používání japonské válečné vlajky není nikde zakázáno a v její původní podobě je stále znakem Japonských námořních sebeobranných sil, ale mějte na mysli, že její obraz je pro mnohé stále hrubým a bolestným symbolem.

ZDROJ: thewandereronline.com, wikipedia.org, bakalářská práce Dorota Danielová
FOTO: commons.wikimedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9