Vietnamské tradiční oděvy

15:00 | 09.10.2017 Mei 5
Jaké je tradiční vietnamské oblečení? Kde a kdy se nosí a co se nosilo v historii? Co nosí lidé na venkově a co lidé ve městech? To se dozvíte v tomto článku.
Áo dài
Áo dài FOTO: L? D?ng / flickr.com
Lidé ve Vietnamu nosí bavlněné oblečení. Styly se v severním a jižním Vietnamu liší. Mnoho lidí na severu nosí sandály ze starých pneumatik. Na jihu nosí lidé většinou oblečení v západním stylu. Některé ženy zde ale stále nosí tradiční Áo dài.

Ve většině venkovských oblastech nosí ženy volné bílé košile a sukni. Muži nosí západní oblečení i ve venkovských oblastech. Vietnamci nosí obvykle lehké oblečení.
 
Venkovské ženy mají často volnější tmavé kalhoty a halenky, které jsou často vyšívané různými briliantovými barvami. Takzvaným kloboukem Nón lá chrání své tváře před sluncem. Ve městech nosí ženy a dívky tradiční Áo dài. Nicméně narůstá počet městských žen a ty nosí obvykle šaty a trička. Venkovské a dělnické třídy mužů nosí obvykle jednoduché košile a kalhoty. Muži ve městech nosí západní styl.
 
Ve feudálním Vietnamu byl oděv jednou z nejvýznamnějších značek sociálního postavení a byly prosazovány přísné podmínky odívání.


Áo tứ thân
 
Prostí lidé měli omezený výběr prostého a jednoduchého oblečení pro každodenní použití, stejně tak, jako byli omezeni i v barvách. Po určitou dobu nebylo prostým občanům dovoleno nosit oblečení s jinými barvami než černá, hnědá nebo bílá. S výjimkou zvláštních příležitostí, jako jsou festivaly. Tato pravidla se ale často měnila s rozmary současného vládce.
 
Áo tứ thân nebo „4dílné šaty“ jsou jedním z příkladů starověkých šatů prostých žen. Rolníci v celé zemi také postupně začínali nosit hedvábná pyžama jako kostýmy, známé pod názvem Áo cánh na severu a na jihu jako Áo bà ba.
 
Pokrývkami hlavy byly u rolníků často obyčejné kusy látky, které měli omotané kolem hlavy, obecně nazývané Khan dong. Nebo také nosili stereotypní Nón lá, což je kuželovitý klobouk. Co se týče obuvi, rolníci chodili často bosí, zatímco sandály a boty byly vyhrazeny pro aristokraty a šlechtu.
 
Monarchové měli výlučné právo nosit barevné zlato, zatímco šlechtici nosili červené či fialové. Každý člen královského dvora měl směs různých formálních šatů, které se nosily na konkrétní obřady či k určitým příležitostem.


Khan dong

Nejpopulárnější a široce uznávaný národní kroj je Áo dài, který v dnešní době nosí převážně ženy. Muži ho nosí většinou při zvláštních příležitostech, jako jsou svatby nebo pohřby. Áo dài je podobný čínskému Qi Pao, a skládá se z dlouhých šatů s rozparkem po obou stranách a dlouhých hedvábných kalhot. Áo dài má elegantní styl a je pohodlný na nošení.

Áo dài je povinný na mnoha středních školách ve Vietnamu a také na některých vysokých školách. Některé ženské pracovnice, například recepční, sekretářky či turistické průvodkyně, jsou také povinny nosit Áo dài.
 
V každodenním životě jsou tradiční vietnamské styly nyní nahrazeny západními styly. Tradiční oblečení se nosí spíše při zvláštních příležitostech, s výjimkou bílého Áo dài, který nosí běžné vietnamské dívky na středních školách.

 FOTO: Hệ Trần Văn / flickr.com

ZDROJ: asian-recipe.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9